Rostislav Stach - pokora fotografa k přírodě

Rostislav Stach - pokora fotografa k přírodě

Vydáno: 2. 6. 2010
Autor: martinkamin

1. fotosetkání čtenářů Canonklubu u Haštalského dědka se neslo v duchu symbiózy objevů při fotografování a krás přírody. Čtenářů se s ohledem na prostory mohlo sejít jako apoštolů, ale osobně jsem byl více než spokojen, protože se naplnilo všechno tak, jak jsme očekávali. Pohoda, dobrá nálada, zájem a zajímavosti, nové náhledy na práci při fotografování z praxe našeho nejlepšího fotografa přírody, dobré kvasnicové pivo, předávání zkušeností a nápady, jak a co ještě vylepšit a povyrůst do dokonalosti. 

PAN FOTOGRAF Rostislav Stach dorazil plně vybaven se svým workshopem - Jak fotografovat „letce“ - a povedlo se mu pobavit a hlavně poučit všechny přítomné. Jeho lidsky vřelé povídání o přírodě nenechalo nikoho na pochybách, že na prvním místě je pro něj pokora a respekt k přírodě, láska k ní, a pak teprve nadšení pro fotografování. Jeho zásady, kdy si může dovolit fotografovat a kdy ne, by se mohly přenést do každého vztahu. Připomínalo to známou píseň - Žít a nechat žít.

Naše setkání jsme koncipovali tak, aby se posluchači jednak poučili od profesionála, a také, aby si vyměnili své fotografické zkušenosti. Akce tak měla dvě dějství – ukázky a poučení od Rostislava Stacha a následně diskusi na téma fotografie (tentokrát jsem byl k účastníků milosrdný a nevyžadoval jsem předložení fotografie jako vstupenku na akci – ale příště slibuji už půjdu více do sebe). Po dvou hodinách promítání fotografií ptáků z celého světa, se ještě rozproudila pohodová diskuse, která se točila hlavně kolem webového portálu Canonklubu, jeho rozvoje a možností, kolem fotografie a způsobu hodnocení fotografií. Řekl bych: co člověk to názor, ale přesto se ukázalo, že samotní fotografové chtějí být sami na sebe přísní a přejí si zpřísnit hodnocení fotografií v Galerii nebo jej úplně vypustit. Padaly návrhy na omezení počtu publikovaných fotografií za týden apod.

Účastníky jsem také seznámil s plány Canonklubu – a máme jich opravdu požehnaně. Tak předně posuneme termín výletu na Sněžku na září, naplánujeme termín cesty do zapadlých jihočeských lesů, a - pokud se najde dost zájemců – do nepálské Himaláje. Všichni snad odcházeli naladěni, že s Canonklubem bude dobře i příště, a že tenhle večer se díky společnému zájmu o fotolovení krásy, svobody, života a nových dovedností vydařil. Děkujeme všem, kdo si našli chvíli pro Canonklub a pro sebe, a tak se těším na další pokračování.

Irena Kamín Chloubová & Martin Kamín

Všechny fotografie (c) Pepa Havlín

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.