Školení 23. 3. Lightroom v Praze - ověřené postupy úpravy fotografií

Školení 23. 3. Lightroom v Praze - ověřené postupy úpravy fotografií

Vydáno: 19. 2. 2012
Autor: admin

Dobrého fotografa dělá dobrá fotka, ale cesta k ní je mnohdy trnitá. Na výsledek má vliv několik faktorů: záměr, samotné pořízení fotografie, kvalita fotovýbavy a díky dnešní digitální technice také kvalita jejího zpracování a následně kvalita tisku.

Náš kurz “Lightroom” 23.3.2012 se bude zabývat právě touto střední částí procesu: zpracování fotografie v počítači pomocí Adobe Photoshop Lightroom. Výsledky, kterých  můžete dosáhnout najdete například na Facebook stránce Fotoexpedic z Toskánska v září 2011 a z Islandu v létě 2011 nebo Google+.

Všechny uvedené fotografie jsem zpracovával právě v Lightroom. Poskytuje mi totiž přesně ty funkce, které potřebuji pro rychlé zpracování fotografie. Samozřejmě mohu použít Photoshop, ale Lightroom je rychlejší, přesnější a s fotografiemi se snáz pracuje, protože se pořád uchovávají v původním surovém stavu RAW nebo JPG v katalogu.

Dále v tomto článku vám ukážu, jak jsem některé fotografie zpracoval a jaké postupy jsem použil a ukážu výsledky.

Fotografie pořízená na Islandu. Expozici jsem volil tak, aby se zabránilo přepalům v obloze, což mělo za následek, že hlavní objekty - koně, se utopily v podexpozici.

Akce: Aplikován 2x přechodový fitr, stažení expozice o 1,5 EV, dále zvýšení sytosti výběru oblohy obloha se prokreslila, lokální výběr koňů pomocí štětce a aplikace +1 EV.

Jeden z nejtěžších snímků. Přestože u původní fotografie byl histogram zcela v rozumných mezích, obrázku chyběla barevnost a konstrast.

Akce: Aplikován přechodový filtr na oblohu -1 EV, přechodový filtr na modrou část ledovce a úprava barevnosti pouze této části Blue -50. Dále celkové zvýšení kontrastu v křivkách.

Toskánsko, zářijová expedice. Složitá expozice, silné přepaly v části slunce, přitom jsem potřeboval zachovat kresbu právě kolem slunce, kde je škála tónů největší.

Akce: Dvě expozice, spojení v HDR úprava křivek (pouze některé barvy). Celkové vyznění je teplejší než originál. Vytvořeny celkem 4 virtuální kopie v katalogu.

Island 2011. Kásná obloha, ale původně bez kresby. Byl jsem nucen fotit na světla, abych zachoval oblohu.

Akce: přechodový filtr na oblohu, její stažení o jedno clonové číslo -1 EV, zvýšení Clarity +100, zvýšení sytosti barev +30. Lokální úpravy štětcem na "kostech" lodě.

Island 2011: Složitá situace. Příliš světlý kus kry vyvržený na břeh, příliš tmavý sopečný písek a nebe někde mezitím.

Akce: Aplikován přechodový filtr na oblohu -1 EV, kontrast +20, přechodový filtr na levou část obrazu - +1,5 EV na sopečný prach, lokální úprava expozice na ledu -1 EV, snížení kontrastu.

Na kurzu se elegantně, rychle a snadno naučíte z běžných fotografií nebo nezdařilých kompozic a expozic vytěžit maximum.

Před Po

Na kurzu budeme pracovat s jednou z nejlepších aplikací pro správu, zpracování a export fotografií Adobe Photoshop Lightroom. Pokud jste se zalekli toho názvu: Photoshop, vůbec nemusíte mít obavy, Lightroom je zcela samostatný produkt, který je určený jen fotografům. A ti ho prostě milují pro jeho rychlost a snadnost ovládání.

Lightroom vám nabízí nedestruktivní úpravy fotografií, znamená to, že cokoliv nad svou fotografií ve formátu RAW budete provádět, můžete se kdykoliv vrátit zpět na libovolné místo úpravy. Nic nezkazíte, nic neztratíte.

před po

Místo: Praha, školící středisko EIZO, V Olšinách 75, 110 97 Praha 10

Cena: 1980 + DPH (Celkem 2376 Kč), daňový doklad samozřejmostí

Cena zahrnuje:

  • Práci lektora pro vás na místě
  • ZDARMA dostanete také tisk 3 fotografií SRA3 zdarma. Papír lesklá křída 170 g/m2 do konce roku 2012
  • Školení v klimatizované profesionální učebně s kalibrovanými EIZO fotografickými monitory
  • Osobní konzultace nad vašimi fotografiemi na místě

Náplň kurzu

  • Proč je správa barev pro fotografa důležitá
  • Naučím vás mnou nejvíce osvědčené postupy od importu, prohlížení, úprav až po export
  • Seznámení se základy workflow - obecně, jak uchovávat, kde uchovávat fotografie, proč používat RAW, jak importovat fotografie, jak je správně a přehledně tagovat, jak vytvořit strukturu tagování
  • Naučíte se znát prostředí Lightroomu - jednotlivé moduly - Library, Develop, Export (Slideshow, Print)
  • Naučím vás nejpoužívanější zkratky - uvidíte, jak a proč je užitečné používat anglickou klávesnici
  • Budete umět: vyvážit bílou, upravit křivky několika způsoby, upravit barevnosti, lokální úpravy, tonalitu, zachraňovat kresbu ve světlech, stínech, upravovat mraky, portréty, drobné detaily, retušovat nechtěné části obrazu, pracovat s vadami objektivů: zkreslení, chromatická aberace, naučíte se ořezávat rychle a efektivně, místně korigovat vady, například od nečistoty na čipu, používat přechodový filtr a korekční štětec...
  • Na společných fotografiích si ukážeme společně doporučené postupy, které mám ověřené vlastní praxí
  • Na vlastních fotografiích se naučíte následně využít nové znalosti a ihned je aplikovat na svou tvorbu, budu s vámi a osobně s vámi projdu vaše fotografie
  • Naučíte se, jak fotografie připravit pro export pro tisk a pro facebook, internet apod.

před po

Co se naučíte
Donesete si domů data a bez problémů a rychle je naimportujete do LightRoom, otagujete, zpracujete, promažete, upravíte křivky, přípravíte na tisk nebo publikování na facebook nebo internet. Vše rychle, efektivně a snadno.

Lektor
Lektorem kurzu je Martin Kamín, šéfredaktor největších fotografických klubů pro fotoaparáty Canon a Nikon u nás a na Slovensku. Martin organizuje pro kluby fotografické workshopy, besedy a setkání. Píše recenze, testuje, zkouší nové techniky a je nadšeným a denním uživatelem Lightroomu. Navštívil a fotografoval v USA, Islandu, Velké Británii, Španělsku, Francii, Itálii, Německu, Belgii, Holandsku, Rakousku, Chorvatsku, Řecku, Turecku, Izraeli, Maroku, Indii, Nepálu a pochopitelně v Česku. Nefotografuje jen krajiny, ale zajímá jej hlavně reportáž a dokument.

Martin je denně v kontaktu s fotografy a pracuje s nimi na jejich zakázkách.

Je operátorem fotografické tiskárny KonicaMinolta bizhub PRO C65hc umístěné ve fotografickém studiu NADAR, jediném certifikovaném pracovišti sRGBprint v Praze pro tisk a adjustáž fotografií SRA3.

Registrační formulářCo s sebou:

  • fotografie formátu RAW (nebo fotografie v co nejvyšším rozlišení JPG)
  • flash disk

Registrace na kurz v tomto formuláři, máme jen omezený počet míst

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.