5. verze Bibble Pro za 7 dní - máme se prý na co těšit

5. verze Bibble Pro za 7 dní - máme se prý na co těšit

Vydáno: 23. 1. 2009
Autor: martinkamin

Pokud jste uživatelé RAW konvertoru Bibble, musíte s napětím očekávat konec ledna a pomalu odpočítávat poslední dny a minuty. Na konci ledna má být totiž vydána nová verze s vylepšenou podporou více jader a zcela jiným uživatelským rozhraním. Poslední verze 4.10 už byla svým pojetím daleko za DxO a LiteRoomem.

Zatímco poslední verze už uměla před samotnou konverzí z RAW do JPG nebo TIFF upravit fotografii o něco lépe než jen sytost a křivky, takže se dalo například vyčistit obrázek, klonovat jeho části, používat plug-iny pro korekci vad objektivů (ale zatím nic moc), používat Noise Ninja, pokud máte licenci nebo jen omezenou verzi zabudovanou přímo do Bibble a "restaurovat" přepálená místa a vytahovat stíny.

Pro mě osobně je Bibble Pro velice uživečná věc, protože ji mohu po zakoupení jediné licence používat na více platformách se stejným rozhraním, takže je v podstatě jedno, co se mi momentálně dostane pod ruce. Osobně používám verzi pro Linux a jeví se mi jako opravdu stabilní (nezaznamenal jsem jediný pád).

Vývojáři tvrdí, že nová verze má být 10x až 88x rychlejší než ostatní konvertory, což je docela dobrá zpráva, ale počkejme si na skutečné srovnání, ono, nikdo neví s čím to srovnávají.

Na diskusní konferenci BibbleLabs probíhala diskuse, protože BibbleLabs slíbili 5. verzi na konci roku 2008, ale nakonec se tímto dopisem omluvili a termín posunuli na konec ledna. Takže se snad už brzy dočkáme. Bibble Pro používám 1,5 roku, takže se budu snažit připravit recenzi na novou verzi, která, jak se zdá má být  dost lepší než starší 4.10. Na webu je video, které mě naplňuje jen a jen optimizmem.

Co bude v bibble 5 nového najdete http://bibblelabs.com/products/bibble5/

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.