Blesk NISSIN i40: malý, lehký a užitečný doplněk s plnou výbavou

Blesk NISSIN i40: malý, lehký a užitečný doplněk s plnou výbavou

Vydáno: 16. 3. 2014
Autor: martinkamin

Blesk NISSIN i40Výrobce NISSIN představil na českém trhu nový blesk s označením NISSIN i40. Zařadit jej můžeme do kategorie malých blesků, ale to mu nic neubírá na jeho výbavě. Do vínku dostal LED světlo pro video a podporu TTL režimů měření: Canon E-TTL/E-TTL II, Nikon i-TTL a Sony ADI/P-TTL.

NISSIN i40 patří se svými 203 gramy (bez baterií) spíše k menším bleskům. Jeho hlava je zoomovací od 24 do 105 a nese rozptylku, který dovolí pokrýt světlem fotografovanou scénu pro 16mm objektiv.

Blesk NISSIN i40

Pořádáme kurzy focení s bleskem (Nikon, Canon, Nissin, Metz a dalšími) pro Nikonisty a také Canonisty.

Hlava je nastavitelná horizontálně 180 stupňů a vertikálně 90 stupňů na obě strany. Ve zprávě se nepíše od zabudované odrazné bílé destičce, ale na obrázku je vidět zasunutá v horní části hlavy, takže je asi možné s hlavou do stropu použít odraznou destičku.

Do blesku si pořídíte 4 ks AA baterií a podle jejich výkonu by jste měli být schopni dobíjet od 0,1 do 4 sekund - podle výkonu posledního záblesku.

Směrné číslo udává výrobce na horním konci pro 105 mm hodnotu 40 a pro 35 mm 27. Co je nejpodstatnější: podporuje všechny velké značky z hlediska TTL řízení Canon E-TTL/E-TTL II, Nikon i-TTL a Sony ADI/P-TTL.

NISSIN i40

Záblesk trvá od 1/20000 do 1/800 sekundy s očekávanou barevnou teplotou 5600 Kelvinů. Blesk má pod hlavou také infračervené senzory pro ostření.

Podporuje synchronizaci na 1. a 2. lamelu, také časy kratší než je Xsync (takže Focal plane u Nikonu a Hispeed u Canonu), korekci červených očí, synchronizaci pro dlouhé časy (slow shutter speed) a blokování expozice blesku, navíc také korekci expozice přímo na otočném voliči na blesku -2 EV a +2 EV (to podle mě je možné nastavit přímo na zrcadlovce, ale můžete i ručně na těle blesku).

V manuálním režimu nastavíte výkon v hodnotách od 1/1 do 1/256, ale vypadá to, že není možné volit výkon po třetinách nebo polovinách clony. 

Interní videosvětlo je vepředu pod hlavou a jeho výkon můžete řídit jen manuálně v rámci 9 hodnot. Podobný blesk má také Canon s označením Speedlite 320EX, již dva roky.

S rozměry 85x61x85 je NISSIN i40 jeden z nejmenších blesků této kategorie, možná tam viděl výrobce mezeru a nabídl nám rozumně velký blesk s dobrou výbavou. Tabulková cena je stanovena na cca 5000 korun včetně DPH. Což je podle názoru redakce tak na hraně, kdy se zájemcio rozhodují, zda vzít originální firemní blesk nebo alternativu. Pokud u tohoto modelu bude fungovat správně vzdálené bezdrátové řízení blesků (master-slave), pak je to o cca 2000-3000 nižší cena s menšími rozměry a dá se o této variantě uvažovat.

NISSIN i40

Blesk bude pro modely Canon, Nikon, SONY, OLYMPUS.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.