Canon Powershot G15 – nový kompakt pro náročné

Canon Powershot G15 – nový kompakt pro náročné

Vydáno: 28. 9. 2012
Autor: GeoB

Powershot G15Dva roky po uvedení Powershot G12 firma Canon představila nový kompaktní fotoaparát třídy G. S jeho typovým označením G15 vynechal čísla 13 a 14 považovaná za nešťastná (14 je nešťastné číslo v rodném Japonsku). Je určen všem, kdo požadují výbornou kvalitu výsledného obrazu, ale nechtějí přejít do světa digitálních zrcadlovek, případně jako alternativa nebo záloha k zrcadlovkám profesionálních fotografů. Oproti svému předchůdci G12 přináší několik významných vylepšení.

Největší změna je v samotném snímači. Oproti G12 se sice nezměnila jeho velikost, ale používá nyní technologii CMOS. Rozlišení snímače se zvýšilo o 20% na 12,1 MPixelů (oproti 10 MP předchozího modelu) a i když tím došlo ke zmenšení velikosti světlocitlivých buněk ze 4,3 µm² na 3,5 µm², neuvěřitelně se zvýšila citlivost fotoaparátu až na maximální hodnotu ISO 12 800, které umožňuje pořizován fotografií bez použití blesku nebo stativu ve velmi dobré kvalitě i za velmi slabého osvětlení.

Powershot G15 (back)Vysoký výkon fotoaparátu je podpořen i novým objektivem, který nyní disponuje světelností f/1,8-2,8 pro zoom v rozsahu 28–140 mm (ekvivalent 35mm objektivu) a tím umožňuje lépe pracovat s hloubkou ostrosti. Objektiv byl vyvinut s použitím stejných procesů a standardů jako proslulé profesionální objektivy Canon a používá nové sklo s vysokým lomem světla a s unikátním povrchem z několika materiálů pro zpracování specifické vlnové délky světla na nanometrické škále, takže mimo vyšší světelnost v celém rozsahu zoomu nabízí i nižší odrazy, ghosting a záblesky dokonce i při použití velké clony.

Objektiv také obsahuje optický stabilizátor obrazu s inteligentní stabilizací, která v kombinaci s velmi kvalitní optikou vytváří ostré snímky s vysokým rozlišením (4EV účinek). Inteligentní stabilizací je míněna technologie, která umožňuje fotoaparátu detekovat scénu a poté zvolit nejvhodnější režim optické stabilizace ze sedmi režimů:

  • Normal IS: klasické fotografování eliminující pouze běžné chvění kamery
  • Panning IS: při fotografování pohyblivých objektů detekuje “panoramování“ a spustí stabilizaci obrazu na ose kolmé k zaznamenanému pohybu a zajistí plynulé sledování objektu
  • Macro IS: opraví úhlové chvění i chvění kolmo na optickou osu, které se často vyskytuje při fotografování zblízka
  • Tripod mode: při detekci použití stativu vypne automaticky stabilizátor obrazu
  • Dynamic IS: zvyšuje stabilitu a kompenzuje nízkofrekvenční vibrace během natáčení videa při pohybu fotografa
  • Powered IS: zachytí a zmírní extrémní chvění fotoaparátu při maximálním přiblížení
  • Dynamic a Macro IS: režim se aktivuje při natáčení makrovideí a redukuje rozmazání způsobené posunem a změnami úhlu

Powershot G15 (front)PowerShot G15 je také doposud vůbec nejrychlejší model řady PowerShot G a nabízí rychlost AF při širokoúhlém fotografování pouze 0,17 sekundy (zrychlení o 53 % oproti modelu PowerShot G12). Rychlosti bylo dosaženo účinnějšími AF algoritmy, vylepšenou rychlostí čtení dat senzoru a jejich rychlejším odvodem. Celková časová prodleva pořízení snímku od stisku spouště je tak 0,25 sekundy (o 45% kratší oproti modelu PowerShot G12). Zpracování dat ze snímače pak zajišťuje procesor DIGIC 5, který dodává fotoaparátu výkon potřebný k pořizování sekvence snímků rychlosti až 10 snímku/s (max. 10 snímků za sebou), při automatickém zaostřování nebo snímání v režimu živého náhledu se rychlost snižuje až na 0,9 snímku/s (bez omezení celkového počtu snímků).

Canon G15 také přichází na trh technologii ZoomPlus, která umožňuje rozšířit rozsah optického zoomu a dostat se blíže k fotografovým objektům při zachování vysoké kvality obrazu v mnohem lepší kvalitě než nabízí standardní digitální zoom. Pro orientaci uživatele má každý režim na displeji aparátu v indikátoru zoomu svou sekci barevně odlišenou. Optický zoom má rozsah 5x, ZoomPlus 10x a standardní digitální jej rozšiřuje až na 20x.

Pro ty, kteří fotoaparát využívají i k natáčení videosekvencí je nyní k dispozici i rozlišení Full HD (1080p@24fps) se záznamem stereofonního zvuku. Velmi zajímavou možností je i natáčení vysokorychlostního videa (640x480@120fps nebo 320x240@240fps), které je možné při přehrávání zpomalit a zobrazit tak detaily při dynamických scénách (sport, stříkající voda,…).

Powershot G15 (top)Ovládání přístroje zůstává obdobné předchozímu modelu pouze s malými úpravami. Například volič kompenzace expozice byl přesunut na pravou stranu, takže může být ovládán palcem. Na jeho místě vlevo je nyní vysouvací systémový blesk. Velkou změnou je nový displej, který je větší (3“ oproti 2,8“ u G12) a disponuje dvojnásobným počtem pixelů (922k proti 461k). Někteří uživatelé budou postrádat možnost jeho vyklopení, ta je ale kompenzována lepší čitelností, takže nedělá problém fotografovat i s fotoaparátem zdvižným nad hlavu.

Fotoaparát umožňuje řízení expozice automaticky (Smart Auto s automatickým výběrem z 58 typů scén nebo 21 typů scén pro video) s různými kreativními filtry, ale i manuální nastavení (P -programová automatika, Av - priorita clony, Tv – priorita času, M – manuální nastavení, C1, C2 - dva uživatelské profily). Snímání pak může být po jednotlivých snímcích, kontinuální (včetně nebo bez autofokusu)nebo se samospouští. Expoziční časy lze nastavit na 15 až 1/4000 s. Korekce expozice je v rozsahu +/-3EV. Pro prodloužení času expozice nebo experimenty s hloubkou ostrosti je k dispozici i funkce 3EV ND filtru. Je možné i navolit HDR režim. Na paměťové karty SD/SDHC/SDXC lze ukládat fotografie ve formátu JPEG a/nebo RAW. Masivní tělo z kvalitních materiálů se dobře drží, je o trochu menší než G12 a je o 50g lehčí. Je možné používat širokou škálu příslušenství (příslušenství z G12 není většinou použitelné) a zachována je i kompatibilita s blesky řady Speedlite.

Názor redakce:

Na fotoaparátu G15 je vidět posun technologií za poslední dva roky, zejména v oblasti zvyšování citlivosti snímače a snižování šumu. Svými parametry se poměrně vyrovná o půl roku staršímu G1 X se snímačem velikosti blížící se APS-C a v několika málo parametrech jej dokonce převyšuje (např. možnost ostření makro od 1 cm versus 20 cm).

Pokud vám dosluhuje kompakt řady G starší generace a chystáte se na obměnu nebo si chcete vyzkoušet postupy profesionálů (např. zmiňovaná práce s hloubkou ostrosti), ale nemáte vlastní zrcadlovku, je pro vás G15 vynikající volba.

Powershot G15 (voliče expozice) Powershot G15 (zadní ovládací panel)Powershot G15 (vysunutý blesk) Powershot G15 (polarizační filtr)Powershot G15 (telekonvertor) Powershot G15 (s nasazeným bleskem Speedlite)

Odkaz na web výrobce Canon G15.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.