Filmy o nejlepších fotografech, které byste nikdy neměli minout

Filmy o nejlepších fotografech, které byste nikdy neměli minout

Vydáno: 10. 8. 2013
Autor: martinkamin

Tha Bang bang clubNedávno jsem svému kamarádovi posílal seznam filmů, které by žádný fotograf neměl nechat projít kolem sebe, aniž by je neviděl. Můj seznam jich obsahuje celkem sedm. Rozhodl jsem se, že strohý list doplním o další informace a recenze.

Dostal jsem s nim porůznu, třeba dokument o Annie Leibovitz jsem nejdříve zachytil v České Televizi, a později na internetu. A samozřejmě klasika všech klasik, romantický doják Madisonské mosty s filmovými hvězdami Clint Eastwood a Meryl Streep, tuším, že snad i debutující Clint v roli režiséra.

Big bang club

Dnes mám ve svém seznamu celkem sedm ryze fotografických filmů, které stojí za to vidět. A kdybych si měl vybrat ten nejlepší? Neváhal bych ani chvíli, je to jednoznačně War photographer o James Nachtwayovi, americkému válečném zpravodaji.

Prvním tipem je hraný dokument o skupině fotografů z 80. let minulého století, kteří vykonávali svou agenturní práci v nedemokratickém prostředí JAR, ve kterém bílí proti sobě štvali černé. Ale jak to vlastně prožívali cizinci, kteří mají denně za svůj pracovní úkol přinést zpět do agentury co nejlepší snímky?

Skutečný příběh skupiny fotografů dokumentuje jejich nevšední práci, nezabývá se ani tak technikou (dokonce v překladu distributora říkají objektivu čočka, což mě teda dost překvapilo), ale morální kocovinou, kterou všichni mají, když denně sledují nepředstavitelně kruté osudy lidí, a nikdy nezasáhnou, ikdyž stojí krok od vraždy. Jsou to zbabělci?

Nakonec vyfotí dvě fotky a dva z nich se stanou hvězdami a získají Pulitzerovu cenu. Za jakou cenu, ale?

  Název podle ČSFD.CZ Video ukázky na YouTube
The bang bang club Bang Bang Club, Bang Bang Club, The Video ukázky na YouTube

Válečný fotograf James NachtweyTen druhý, se kterým jsem se potkal mnohem dříve a hraný není, přináší skutečný profesionální a životní profil jednoho z nejlepších světových válečných fotografů. James Nachtwey je bezpochyby jednou z nejvýraznějších světových fotografických osobností. James začal s fotografií už v roce 1976 v Novém Mexiku, ale až v roce 1980 přesídlil do New Yorku, kde začala jeho skutečná agenturní kariéra. Skoro ani nemá cenu opisovat seznam té hromady cen a ocenění, podívejte se sami.

Dokument s ním nevznikal v kanceláři za stolem nebo ve slušivých křeslech televizního studia, ale s připevněnou kamerkou na fotoaparátu. Ta snímala přesně situace, místa, lidi a chování Jamese v nejrůznějších situacích - dost poučné.

Jste natolik zataženi do děje, že jen těžko budete večer odcházet od televize.

film War Photographer, film válečný fotograf Válečný fotograf, War Photographer

Celý film na YouTube

Video ukázky na YouTube

Medisonské mosty snad ani nebudu popisovat detailněji. Jednoduchý příběh vesnické ženy a fotografa Roberta Kincaida, který na venkov přijete fotografovat Medisonské mosty. Ona v sobě celý život nosí touhu po poznávání vzdálených krajů a Robert ji svým chováním a vyprávěním uvádí právě do tohoto světa. Milostná etuda ukončená jeho odjezdem v ní zanechá stopy na celý život. Ona se ale nikdy nerozhodne změnit svůj život a vztah k rodině. Clint Eastwood a Meryl Streep v životních rolích.

film Madisonské mosty, Bridges of Madison County, The Madisonské mosty, Bridges of Madison County, The Video ukázky na YouTube

Nevhodně přeložený název medailonu Annie Leibovitz bych spíše viděl jako: Život skrz objektiv. Annie Leibovitz musí znát všichni, fotila nahého Lenona s Yoko Ono těsně před tím, než jej zastřelili, provázela Rolling Stones na jejich turné, propadla s nimi drogám, fotila obálky pro časopis Rolling Stone vyfotila Whoopi Goldberg ve vaně plné mléka, fotila Arnolda Schwarzeneggra v roce 1976 v JAR, kdy ještě nebyl součástí velkého filmového businessu, atd. Uvidíte ji s Leicou nebo Canonem nebo Hasselbaldem v rukách.

V dokumentu se Annie zmiňuje také o svém mládí, kdy s rodiči cestovala z místa na místo. Její složitý život se nedávno ještě završil osobním finančním krachem...

Annie Leibovitz Život objektivem - dokument Annie Leibovitz, Annie Leibovitz: Life Through A Lens Video ukázky na YouTube

Válečný fotograf Mark Walsh (Colin Farrell) a jeho kolega David se protloukají krutým světem ozbrojeného konfliktu v Kurdistánu. Jejich cesty se protínají s mnoha jinými lidskými osudy a syrová realita války navždy poznamená osudy všech. Navíc hlavní hrdina tam nechá kus sebe, a svého kamaráda, takže jeho návrat do civilizovaného "nekonfliktního" světa plného blahobytu a klidu je neúnosný, byť tady má zázemí.

Oči války Oči války, Triage Trailer na YouTube

Posledním filmem, který doporučuji všem je Magnum Photos - Ein Mythos ändert sich - dokument o fotografech agentury Magnum, konkétně Eve Arnold, Henri Cartier-Bresson, Luc Delahaye  a Martin Parr. Bohužel o tomto dokumentu je jen hodně málo informací. Musíte pečlivě hledat. Film je z roku 1999.

Magnum Photos dokument Magnum Photos - Ein Mythos ändert sich (1999) ---

Pokud máte nějaké své tipy na další fotografické filmy, napište je nám ostatním prosím do komentáře, případně i s odkazem na ČSFD.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.