Jak funguje nový autofokus na EOS 7D mark II - video ukázka výběru bodů

Jak funguje nový autofokus na EOS 7D mark II - video ukázka výběru bodů

Vydáno: 17. 9. 2014
Autor: martinkamin

Tělo argonomie EOS 7D mark IIZdravím všechny z PHOTOKINY. Podařilo se mi natočit krátké video, jak lze řídit chování autofokusu nového těla Canon EOS 7D mark II, které se uvedením letos na PHOTOKINĚ stalo vlastně jediným rychlým fotoaparátem APS-C na trhu. Za amatérské podmínky se omlouvám, ale jiná možnost nebyla.

Autofokus EOS 7D mark II

Autofokus EOS 7D mark II

  • Autofokus je založen na nejvyšší řadě EOS 1D X
  • Autofokus má 65 autofokusových bodů, všechny jsou křížové, jediný středový je dual crossový
  • Středový dokáže ostřit na f/8 - to je užitečné v případech, kdy máte konvertor na objektivu a jeho světelnost klesne tím pádem na f/8. Přestože se do autofokusového systému dostane hodně málo světla, například proti situaci s objektivem se světelností f/2.8, dokáže ostřit
  • Protože jsou všechny body křížové, autofokusový systém je schopen detekovat detaily v obou směrech - horizontálně i vertikálně

Ukázka displeje s AF body EOS 7D mark II

Rozmístění bodů autofokusu je výrazně větší než jsem viděl na různých zrcadlovkách APS-C. Když jsem jej zkoušel v pondělí poprvé, AF se choval s běžným objektivem naprosto fantasticky, ostřil hned a v podstatě nebylo možné oken zaznamenat nějaké zaváhání.

Navíc uvnitř AF nastavení si můžeme vybrat režim, jak se autofokus má chovat, podle toho, jaký sport fotíte. Tím vlastně logice autofokusu napovíte, že u rychlobruslení se sportovec blíží k vás a tedy predikce bude fungovat mnohem lépe. Takové možnosti nabízel pouze EOS 5D mark III nebo EOS 1D X.

Autofokus EOS 7D mark II

Video s anotací, jak se mezi jednotlivými režimy prioritizace autofokusových bodů přepínat a nastavovat je na našem kanále Youtube (nastavte si sledování).

tělo a ergonimika EOS 7D mark II

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.