Levné LCD pro fotografy?

Levné LCD pro fotografy?

Vydáno: 26. 11. 2009
Autor: martinkamin

Redakce Canonklubu.cz požádala MIchala Srnu o povolení přetisknout jeho článek popisující jeho trable s výběrem LCD monitoru vhodného pro zpracování fotografií. Michal prošel celé martírium správného výběru a nastavení LCD monitoru. Cenová relace do 10 000 totiž není pro zpracování fotografií příliš vhodná a proto si pořídil sondu, aby se pokusil - nakonec úspěšně - zkalibrovat svůj monitor tak, aby s jeho pomocí mohl zpracovávat fotografie. A že to není úplně jednoduché se dočtete v našem článku.

Každý fotograf, který to myslí s fotografováním alespoň trochu vážně, narazí jednoho dne na otázku: Je můj monitor vhodný na úpravu či "vyvolávání" fotografií? Tuto otázku jsem si kladl od té doby, kdy jsem si pořídil svoje první LCD... Jednalo se obyčejný "kancelářský" TN panel a při srovnání s mým dosavadním CRT monitorem odpověď zněla zcela jednoduše. NE! Do dnešního dne tedy moje staré 17" CRTčko sloužilo jako primární monitor při vyvolávání fotografií z formátu RAW a LCD jsem naprosto zavrhoval a nechal si ho pouze na kancelářskou práci. Do té doby než...

Dell UltraSharp 2209WA

 

... jsem narazil na velice zajímavý monitor Dell UltraSharp 2209WA (dále jen Dell 2209WA) v cenové kategorii, která byla pro mě ještě přijatelná - s cenou pod 7000 Kč. Proč mě právě zaujal tento monitor? Jedná se totiž o panel E-IPS (Enhanced in-plane switching - více zde), což je nová varianta technologie IPS uvedená na trh v lednu tohoto roku a vyvinutá firmou LG. Dalo by se říci, že to je levnější varianta AS-IPS panelů. Nicméně se stále jedná o IPS panel a po prozkoumání různých diskusí a přečtení recenzí jsem zjistil, že tento monitor má opravdu vlastnosti, kterými se honosí monitory v cenové relaci nad 10 000 Kč!


 

Aktualizováno - 5/08/2009

Monitor jsem zkusil zkalibrovat kalibrační sondou Eye-One Display LT, výsledky naleznete v článku "Eye-One Display LT a kalibrace monitoru Dell UltraSharp 2209WA - nejdříve kalibruj, poté kritizuj..."


Monitor jsem si nakonec objednal, vyzkoušel, nechal "zahořet" a nyní na něm píši tento text, kterým bych se s Vámi chtěl podělit o mé zkušenosti, poznatky, pocity a problémy, se kterými jsem se setkal u tohoto "levného" monitoru pro fotografy. Zároveň si odpovíme na otázku: Je výměna starého CRT za tento Dell 2209WA pro fotografa opravdu výhodná?
Ještě než začnu, rád bych upozornil, že se nejedná o recenzi, těch je všude spousta a tím bych nosil další dříví do lesa. Vše je pouze názor nezávislého uživatele, který může ledaskomu pomoci s výběrem levného monitoru pro fotografy i prvními krůčky s používáním Dellu 2209WA.

Technické parametry - Dell  2209WA:Dell UltraSharp 2209WA

Jak již bývá tradicí, tak se nejdříve podíváme na technické parametry, kterými Dell 2209WA disponuje:

Velikost panelu: 22" (širokoúhlý)
Typ panelu: E-IPS (Enhanced in-plane switching)
Rozlišení: 1680 X 1050 (60 Hz)
Kontrastní poměr: 1000:1
Dynamický kontrastní poměr: 3000:1
Jas:
300 cd/m2 (jedná se o maximální jas při nastavení na 100 %)
Odezva: 6 ms
Pozorovací úhly: 178° / 178° (zde se ukáže výhoda IPS panelů oproti TN)
Barevná podpora: 16.7 M barev
Rozteč pixelů: 0.282 mm
Rozměry celého monitoru: 511.77 mm X 184.12 mm X 361.91 mm (šířka X hloubka X výška)
Hmotnost: 5.53 kg (pouze monitor)
Udávaná spotřeba: 52 W / méně než 1 W ve stand-by režimu
Konektivita: DVI, VGA, 4 USB port
Ostatní: Monitor disponuje bezpečnostním otvorem pro bezpečnostní zámek, součástí balení je výsuvný a otočný stojan pro monitor, vga kabel, dvi kabel, usb kabel na propojení s PC, CD s ovladači a manuálem, papírový quick guide  a bloček s bezpečnostními pokyny.

První dojmy, instalace, design, ergonomie...

Dell 2209WA jsem objednal přes internet (černý - prodávané verze: černá a stříbrná) za cenu 6756 Kč (19. 7. 2009), což díky slevě na ISIC průkaz považuji za velmi výhodné. Monitor dorazil druhý den v obyčejné kartonové krabici s velkým nápisem Dell. Po rozbalení jsem zjistil, že revize mého Dellu 2209WA nese označení A01 a monitor byl vyroben v Číně v červnu 2009. Tato revize již tedy není vyráběna v České republice jako A00. Popisovat vzhled monitoru je zbytečné, každý si ho může prohlédnout na všech možných obrázcích, které kolují internetem či jsou přítomné v každém internetovém obchodě. Můj osobní názor je takový, že monitor má velice diskrétní design, který neohromí, ale je naprosto funkční. Monitor nijak nehučí a jedná se nejtišší LCD monitor, který jsem kdy měl, přesto však můžete narazit občas na kus, který hučí, jak popisují uživatelé v diskusích. Ovládání OSD panelu si můžete prohlédnout též v recenzích, nicméně je velmi příjemné a intuitivní, i když není v českém jazyce. Modrá LED dioda zobrazující stav zapnutí monitoru umístěná v pravém dolním rohu nijak neruší a rozhodně se nejedná o oslepující LEDku, která je hojně využívána v levnějších produktech. V režimu stand-by se přepne na oranžovou a též nijak neruší ani v noci. Panel je u tohoto monitoru oproti ostatním zapuštěn hlouběji a na spodní liště rámu můžete pozorovat slabý odraz nabídky start (nijak však nerozptyluje). Monitor lze natáčet o libovolný počet stupňů a můžete ho tak provozovat v portrétním režimu, který se dá navolit v OSD. Z hlediska ergonomie Vás monitor potěší, jelikož je výškově nastavitelný a lze ho i libovolně naklonit.

Dell UltraSharp 2209WA - natáčení


Instalaci a zapojení monitoru zde ani popisovat nebudu, nicméně se zmíním o softwarové instalaci, kde jsem zaznamenal problém s dodávaným ICC profilem, který se po instalaci ovladačů nastavil automaticky jako výchozí pro dané zařízení (Dell 2209WA). Problém byl v tom, že aplikace, které si načítají ICC profil zařízení a nepracují pouze s výchozím profilem ve Windows Vista - v mém případě se jednalo o Adobe Lightroom 2.4 a Firefox 3.5 - zobrazovaly všechny mé fotografie naprosto odlišně než například obyčejný prohlížeč fotografií Zoner nebo ACDSee, Opera či IE... Barvy byli příliš tmavé, přesaturované a celkově vše vypadalo jako olejomalba a naprosto se to lišilo od barev, které jsem viděl na CRT, či jiných monitorech. Jednoduše - mé dříve "vyvolané" fotografie vypadaly naprosto příšerně v Adobe Lightroom 2.4 a Firefoxu 3.5. Pokud jsem fotografii otevřel například v Zoneru nebo ACDSee barvy byly naprosto výborné a s příjemným potěšením jsem zjistil, že se ani moc neliší od mého starého CRT, který jsem považoval na úpravu a vyvolávání fotografií za ideální v porovnání s levnými LCD. Začal jsem se tedy pídit, kde je zakopán pes. Bylo zřejmé, že je problém právě v dodávaném ICC profilu, který se zavedl jako výchozí pro můj Dell 2209WA. Tento profil jsem ve správě barev pod ovládacími panely (Windows Vista) u zařízení Dell 2209WA zakázal, profil jsem ještě ručně smazal ve Windows/System32/spool/drivers/color a počítač restartoval. Zkusil jsem spustit Lightroom a hurá! Barvy byly již naprosto v pořádku i ve Firefoxu 3.5 vše vypadalo jak má. Problém vyřešen. Nyní jsem se mohl zabývat samotným nastavením a kalibrací monitoru a testování barevného podání, což nás fotografy, zajímá nejvíce.

Barvy, gamma, nastavení - to co nás fotografy zajímá...

Ačkoliv ve většině recenzí pěli chválu na tento monitor, co se týče továrního nastavení a splnění požadavků sRGB pro Windows a web, chtěl jsem si vše zkontrolovat sám, přímo u mého kusu. Podle recenzí monitor pokrývá více než 100% sRGB prostoru, což považuji za velmi dobré. Jelikož nevlastním žádnou optickou kalibrační sondu, tak jsem začal brouzdat internetem a hledal optimální nastavení monitoru a názory jiných uživatelů.

Na některých diskusních fórech narazíte na předkalibrované ICC profily pro Dell 2209WA, které si můžete stáhnout a ve správě barev nechat zavést jako výchozí pro tento monitor (k tomu doporučuji freeware program LUT Manager, jelikož správa barev pod Windows Vista funguje dosti nespolehlivě a profil Vám občas načte, občas ne, i když tato známá chyba měla být již opravena aktualizací Windows...), tuto možnost bych však nedoporučoval. Každý monitor je kus od kusu lehce odlišný co se týče podání barev a ne každý má v pokoji s monitorem stejné světelné podmínky, které měl člověk, od nějž si ICC profil stahujete. Z tohoto důvodu Vám již hotový profil někoho jiného nepomůže, ba naopak Vám může barevné podání ještě zhoršit.

Pokud si tedy nemůžete vytvořit vlastní ICC profil pomocí optické kalibrační sondy, doporučuji každému použít tovární nastavení se standardním ICC profilem ve Windows, tato varianta bude určitě lepší než profil ICC od někoho jiného s jiným kusem Dellu 2209WA.

Nicméně jsem po pročtení diskusí zjistil (a potvrzují to i různé recenze), že je vhodné stáhnout kontrast z továrních 75 na hodnotu 50. Snížení kontrastu na 50 Vám sice sníží kontrastní poměr na 500:1, nicméně gamma koeficient se poté pohybuje okolo 2.1, což je již blízko standardu gamma 2.2 barevného prostoru sRGB pro Windows a web. Toto mohu sám potvrdit, jelikož jsem si provedl různé testy gamma koeficientu pomocí všemožných testovacích obrazců na webech  tomu věnovaných (odkazy viz konec článku). Před stažením kontrastu se gamma koeficient pohyboval kolem 1.8 a nyní je přibližně 2.1. Upozorňují však, že takto provedená korekce gammy není 100% a přesnějších výsledků dosáhnete vždy s kalibrační sondou! Je to však obecná rada, která platí u většiny Dellů 2209WA a umožní tak zlepšit tovární nastavení uživatelům, kteří nedisponují kalibrační sondou. Podle specifikace sRGB by měl být jas 150 cd/m2, pokud necháte jas na 100 % monitor opravdu hodně svítí a podle recenzí se pohybuje nad hodnotou 200 cd/m2 v závislosti na kontrastu (ještě aby ne - monitor používá šest podsvětlovacích trubic, což se odráží i na spotřebě kolem 70 W, ale zároveň díky tomu disponuje výbornou homogenitou podsvícení). V případě kontrastu staženého na 50 dosáhnete požadovaného jasu při hodnotě mezi 0 - 50. V takovém případě by měl být jas monitoru mezi 90 -  150 cd/m2, což je pro oko přijatelnější a též se to pohybuje v okolí standardu sRGB. Osobně mám jas nastaven na 40 a to mi vyhovuje.

Dell 2209WA - tovární nastavení

Dell 2209WA - tovární nastavení (zdroj: uživatel s přezdívkou 10e - [H]ard|forum)

 

Dell 2209WA - kontrast 50

Dell 2209WA - tovární nastavení se sníženým kontrastem na 50 (zdroj: uživatel s přezdívkou 10e - [H]ard|forum)

 

Jak můžete vidět na uvedených screenshotech z měření pomocí optické kalibrační sondy, tak pouze změna kontrastu na 50 zlepšila gamma koeficient a zároveň všechny delta E* odchylky. Toto měření bylo prováděno pro jeden konkrétní kus monitoru, proto u Vás nemusí dojít ke stejnému zlepšení, nicméně uživatelé potvrdili zlepšení nezávisle na sobě, každý s jiným kusem Dellu 2209WA.

Opět podotýkám, že toto jsou pouze obecné postřehy, podložené měřením několika lidí na diskusních fórech (viz obrázky kalibrace), proto nemusí být pravdivé ani přesné a nenesu žádnou zodpovědnost za to, že Vám takové nastavení nebude vyhovovat! Podle mě jsou však tato nastavení vylepšením již výborného továrního nastavení a odchylky od standardu sRGB nebudou veliké. Pokud chcete mít vše přesně kalibrované na sRGB - teplotu barev 6500 K, gamma koeficient 2.2, jas 150 cd/m2 a co nejnižší barevnou odchylku delta E* pro všechny barevné složky, doporučuji použít kalibrační sondu! Zároveň Vám nedojde k poklesu  kontrastního poměru na 500:1, jako v případě snížení kontrastu na 50, jelikož gamma korekce bude provedena ICC profilem vygenerovaným softwarem kalibrační sondy a Vy tak budete moci mít kontrast nastaven na optimálních 75!

Opravdu levné LCD pro fotografy?

Dell UltraSharp 2209WA

Dell Ultrasharp 2209WA považuji za velice povedený monitor s E-IPS panelem v takové cenové kategorii, kde nemá konkurenci. Hráči počítačových her ať se raději podívají po obyčejném TN panelu, který má lepší odezvu než IPS panel a je hlavně levnější. Ovšem i s tímto monitorem budou hráči vcelku spokojeni, protože má velmi nízky input lag, takže pokud chcete mít kvalitní monitor s dobrými pozorovacími úhly i na hry, také zde neprohloupíte. My fotografové však oceníme kvalitu barevného podání s výborným továrním nastavením, které se lehkými úpravami dá vylepšit na skoro ideální... a zároveň oceníme i skvělé pozorovací úhly, kterými Dell Ultrasharp 2209WA disponuje, je to opět dáno tím, že používá IPS panel. Celkově jsem velice spokojen a pro mé amatérské upravovaní a vyvolávání fotografií z RAW v Adobe Lightroom jsem KONEČNĚ NAŠEL LCD NÁHRADU ZA DOSLUHUJÍCÍ CRT MONITOR.

Pokud chcete levnější, ne však levný, monitor s kvalitním IPS panelem, mohu vám Dell UltraSharp 2209WA jedině doporučit... a zároveň doufám, že mé postřehy Vám poslouží při výběru Vašeho nového LCD a též Vám pomohou s řešením problémů týkajících se nastavování a kalibrace tohoto monitoru bez optické kalibrační sondy...

Pokud máte jiné zkušenosti s nastavením monitoru, popřípadě chcete můj text doplnit, neváhejte a podělte se svým názorem v diskusi pod článkem!y, které Vám mohou pomoci:

Odborné recenze monitoru Dell 2209WA:

  • Extrahardware.cz (CZ) - duel - Dell UltraSharp 2209WA vs. EIZO FlexScan S2232W-E
  • Prad.de (EN) - velmi podrobná recenze monitoru Dell 2209WA
  • FlatpanelsHD (EN) - další, méně podrobná, recenze monitoru Dell 2209WA
  • LCD Review Zone - recenze, která se trochu liší od ostatních a je mírně kritická pro Dell 2209WA
  • Erodov.com - velmi pěkně psaná recenze, ne však příliš odborná

Diskusní fóra zabývající se monitem Dell 2209WA:

Weby sloužící k nastavení monitoru a zabývající se problematikou kalibrace monitoru:

  • Lagom LCD Monitor Test - asi nejlepší a nejkomplexnější test nastavení LCD
  • Gamma Test - jednoduchý obrazec, který Vám umožní zjisti přibližnou hodnotu gammy Vašeho monitoru pomocí Vašeho oka
  • Monitor Calibration and Gamma (EN) - nejlepší web zabývající se kompletní problematikou kalibrace monitoru včetně výborně vysvětlené teorie

Webové stránky Michala Srny jsou zde.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.