Nový EOS 5D mk III. Co bude umět?

Nový EOS 5D mk III. Co bude umět?

Vydáno: 19. 7. 2010
Autor: martinkamin

Oficiální první pohled na Canon EOS 5D MK III uvedený 2.3.2012 - první pohled redakce CanonClubu.

Test šumu.

Srovnávací tabulka EOS 5D MK III, EOS 1D X, EOS 5D MK II.

Dále následuje článek z roku 2010, kde jsem přepodíval, jak bude 5D MK III vybavený. Osobně jsem přesvědčený, že žádný jiný fotoaparát v novodobé digitální historii Canon neznamenal pro fotografii takovou změnu jako tomu bylo u modelu EOS 5D, který byl uveden v roce 2005. Už je tomu 5 let. Mezitím byla uvedena nová generace tohoto plnoformátového fotoaparátu, kterou Canon označuje Mark, kráceně "mk", tedy II. Ta opět znamenala revoluci, obrovské rozlišení 21 Mpixelů a zejména natáčení Full HD videa, znamenalo obrovský tlak na konkurenci, zejména NIKON, který dodnes nemá digitální zrcadlovku s Full HD rozlišením videa. Ano, přiznejme, měl jako první HD video ve svém těle D90, ale 720 řádků standardu HD a 1080 řádků (progresivních) standardu Full HD je znatelný a zdrcující rozdíl, navíc Nikon měl pouze 12 a něco Mpixelů a jen 24 snímků za sekundu.

Canon tedy druhou generaci 5D uvedl přesně tři roky po té první, takže se jsem se pochopitelně pídil po tom, jak to bude s verzí novou. Analyzoval jsem mnoho zdrojů, aktivity konkurence, diskusní fóra a jiných "zákulisních" informací.

Termín: Canon přitom nikde oficiálně nezveřejnil, zda bude ještě letos provádět nějaké zásahy do firmwaru 5D mk II. Pokud nebude, může být stav s nedostatkem fotoaparátů 5D mk II předzvěstí, že se uvedení nové verze mk III připravuje na začátek roku 2011 s tím, že ještě před tím - letos - bude představen nejvyšší model 1Ds mk III.

Výbava: Postupně se mi začalo rýsovat několik základních tezí upřesňujících to, čím bude nová generace 5D vybavena:

1. Nejdříve ze všeho se přikláním k variantě, že to bude 19 bodový autofokusový systém (všechny senzory křížového typu, skupiny AF bodů, přesun AF bodů při otočení fotoaparátu na výšku, výběr jednotlivých bodů i manuálně), který je v 7D, a nyní by se měl objevit také v 5D mk III. Jen stěží si dovedu představit, že by Canon v tomto směru nevyslyšel nářky fotografů, kteří s plnoformátovým 5D hořekovali mnoho let na AF systém z doby 20D. Body byly blízko u sebe, bylo jich jen 9. Nová 7D používá lepší AF systém a očekávám, že jej beze změny najdeme v 5D mk III.

2. Můj tip: Rozlišení čipu zůstane nebo se mírně zvýší.

3. Citlivost čipu, šum - několikrát jsem se ujistil, že rozsah citlivosti se přiblíží taháku - modelu 1D mk IV, kde můžete jít až na ISO 102400. 5D mk II reagoval v době svého uvedení na trh na konkurenční modely Nikonu D3 a D700. Standardně můžete používat ISO 6400, ale pomocí funkce I-3 můžete nastavit až od dvě stopy vyšší hodnoty až 25600. Stále je ale 5D mk II v citlivostech nad ISO 3200 hodnocena hůře než D700 Nikonu (má ovšem skoro dvojnásobné rozlišení). A také je to dvě stopy pod ISO 102400 modelu 1D mk IV. Nemyslím, že Canon půjde tak vysoko - ve studiu a pro krajinky to není až tak potřeba, takže můj tip: 51200, maximálně 102400.

4. Rychlost snímání: určitě půjde směrem nahoru, ale ne příliš. Odhadují mírně přes 5 snímků za vteřinu, konkurenční Nikon D700 má 5 snímků za vteřinu. 5D i 5D mk II v tomto nebyly moc přeborníky. Dva procesory DIGIC IV zůstanou.

5. Zapouzdření těla - bude vylepšeno, jak je zvykem u konkurence, přeci jen tělo za 2600 USD při startu prodeje si ochranu před vodou a prachem zaslouží.

Máte nějaké své speciální přání, co by nový 5D mk III měl umět?

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.