Nový objektiv TOKINA 16-28 f/2.8 - pro full frame

Nový objektiv TOKINA 16-28 f/2.8 - pro full frame

Vydáno: 8. 7. 2010
Autor: martinkamin

Tokina vydala v únoru na PMA v Las Vegas zprávu, že připravuje na trh nový objektiv - a konečně zase pro plný formát. 6. června vydala oficiální stanovisko, že objektiv s celým názvem AT-X 16-28 F2.8 PRO FX je k dispozici k objednání. Objektiv je zoom rozsahu 16 28 mm s nejmenší clonou 2.8 a zajímavou vlastností makrem. Použít jej můžete kromě plnoformátových DSLR - 1Ds, 5D, 5D mk II a 1D také na fotoaparátech s crop faktorem a menším čipem (APS-C). FX v názvu je pravděpodobně označení pro fotografy s NIKONEM, aby si uvědomili, že je to plnoformátový objektiv. PRO označuje TOKINA svou řadu profesionálních objektivů.

Tento objektiv je nepřímým konkurentem pro plnoformátový legendární EF 16-35 L I USM nebo EF 16-35 L II USM objektiv pro srovnání, ten od Canonu má 82mm filtrový závit, zatímco od TOKINY jen 56 mm. Přiznám se, že jsem zatím nezjistil, jaký tajný koncept inženýři TOKINY použili, protože takový rozdíl ukazuje buď na to, že se ušetřilo na hmotnosti a velikosti nebo na obrazové kvalitě, případně na to měl vliv rozsah zoomu.

Na druhou stranu objektivy TOKINY patří mezi ty s robustní konstrukcí a velice příjemnou cenou. Pokud se u nás dá EF 16-35 L II USM pořídit za nějakých 32-37 tisíc s DPH, pak jsem si jistý, že TOKINA bude levnější. Proti TOKINĚ hovoří ale jedna důležitá vlastnost a tou je rozsah zoomu, protože právě na dlouhém konci končit na 28 mm mi přijde málo, ale uvidíme v praxi.

Ve srovnání s Canonem ovšem má tento objektiv makro, které se zapíná již klasickým přepínačem na boku těla objektivu. Použití makra může být se clonou 2.8 zajímavé, zejména proto, že šířka záběru na 16mm ohnisku je velice široká. U TOKINY najdete již tradiční prstenec, který posunete po ose objektivu k sobě nebo od sebe a přepínáte jeho prostřednictvím autofokus nebo manuální ostření. Pokusíme se tento objektiv sehnat do redakce na testování a s výsledkem vás seznámíme. 

Originál tiskové zprávy:

Huntington Beach, CA July 6, 2010 : THK Photo Products, Inc., announces the Tokina AT-X 16-28 AF PRO, 16-28mm f/2.8 AF lens for digital cameras with full frame (FX) sensors.

This new Tokina lens is the first in a new generation of full frame (FX) lenses designed for professional digital SLR cameras like the Canon EOS 5D Mark II and the Nikon D700 and D3x. The 16-28 zoom range gives the professional photographer a super-wide angle of view to get close to subject for dramatic effect or to take in entire scenes.

NEW Silent DC Motor with GMR sensor
The 16-28 f/2.8 uses a newly developed silent DC motor that allows the lens to focus faster and more quietly then previous generations. The DC motor coupled with a new GMR magnetic AF sensor work together to increase AF Speed.

Ashperical and Super-low Dispersion glass elements
A new, 56mm in diameter, large sizes aspherical glass element is incorporated into the front lens group, while there are 2 more aspherical elements in the rear group. 3 SD super-low dispersion glass elements are also incorporated through-out the optical design to reduce chromatic aberration, give maximum resolution, more even brightness and distortion correction.

One-Touch Focus Clutch

Tokina’s exclusive One-touch Focus Clutch Mechanism allows the photographer to switch between AF and MF simply by snapping the focus ring forward for AF and back toward the camera to focus manually. There is no need to change the AF/MF switch on Nikon camera bodies and there is no second AF/MF switch on the lens for Canon, everything is accomplished by the focus ring.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.