Oprava ostřícího zrcadla na 300D - kompletní, detailní návod

Oprava ostřícího zrcadla na 300D - kompletní, detailní návod

Vydáno: 20. 12. 2009
Autor: andrea

Radomír Palovský nám do redakce poslal příspěvek popisující postup, jak na fotoaparátu 300D opravit závadu. která nastává někdy již po 10000 snímcích. Případné vaše dotazy můžete směřovat do komentářů pod článek.

Rád bych tímto také podělkoval Tobbe Arnessonovi za jeho stránku s opravou stejné poruchy . Bez ní bych se neodvážil 300D opravovat.

Asi před měsícem jsem v průběhu jednoho focení zjistil, že úvodní fotky jsou v pořádku, ale od jedné chvíle mám všechny fotky z dolní poloviny černé. Chvíli jsem hledal po netu a zjistil, že je to poměrně častá porucha, při níž se přestane ostřící sekundární zrcadlo přiklápět k hlavnímu zrcadlu při expozici. Zůstane viset do obrazového pole a tím samozřejmě zastíní velký kus snímku. Je způsobena ulomením plastického trnu, který ovládá ostřící zrcadlo. Podle informací na netu ulomení může nastat někdy mezi 10 000 – 50 000. U mě tato porucha nastala asi po 35 000 snímcích.

Rozpoznání poruchy

Všechny fotografie vypadají jako ta nahoře. Přibližně 3/4 jsou zastíněné. Po sundání objektivu a sklopení zrcadla, třeba režimem na čistění senzoru zůstane ostřící zrcadlo dole. Ostřící zrcadlo je možné prstem přiklopit k hlavnímu, je citit odpor pružiny, která drží zrcadlo v jedné z obou krajních poloh. Pokud přiklopíme ostřící zrcadlo k hlavnímu tak fotky budou v pořádku, ale nebude fungovat autofokus. Ruční fokusace bude v pořádku. 

Detail závěsu ostřícího zrcadla při přiklopeném stavu

Oprava:

Cíl opravy je vyjmout torzo trnu ostřícího zrcadla a vyměnit jej za improvizovaný nový trn. Není to až zase tak jednoduché. Potřebujete pečlivost, opatrnost, trpělivost a asi i trošku štěstí.

Potřebné nástroje:

Epoxidové lepidlo, plochý šroubováček na páčení, křížový šroubováček s dlouhou čepelí (optimálně magnetický) (není na obrázku), pinzetu, jehlu či špendlík(také ne), průhlednou lepící pásku (jen na fixování šroubků) (také není), kancelářskou sponku (jako materiál na výrobu náhradního trnu), kleštičky (na tvarování sponky)

Předem si připravíme plán, kde budete ukládat šroubky způsobem, abyste je nepopletli. Je jich kolem 20 a jsou různé. Já jsem zvolit to, že jsem si vytiskl Tobbeho postup a na fota jednotlivých částí lepil průhlednou páskou šroubky, které tam patřily.

Postup

Označení vpravo/vlevo, zepředu/zezadu je děláno z pohledu, že držíte kameru jako při focení objektivem od sebe. 

  1. Zapnout foták vyklopit blesk a okamžitě vypnout. Nezaklapávejte blesk dokud není tělo rozmontováno nebo se vám nepodaří vyndat přední stěnu. Sice jsem nezkoušel, ale viděl dvě tyto rady, a vzhledem k tomu, že blesk se vyklápí elektronicky, tak po vyndání baterky ho nevyklopíte. Okamžité vypnutí po vyklopení zase zabrání nabití kondenzátoru pro blesk se kterým budeme manipulovat a tím v lepším případě ránu do těla, v horším případě zničení elektronických obvodů.

  2. Odmontujeme objektiv, vyndáme kartu a baterii a vyndáme i záložní baterii

  3. Nejdříve odmontujeme zadní stěnu. Začínáme na levé straně dvěma šroubky kolem konektorů. Horní šroubek je významně delší.

  4. Pokračovat budeme zespodu těla. 3 šroubky. Jsou stejné.

  5. Na zadní stěně odloupneme krytku šroubku (jehlou nebo jemným šroubovákem), a odšroubujeme pod ní šroubek.

  6. Otevřeme dvířka CF karty a pod nimi jsou dva šroubky. Ty jsou poslední, které drží zadní stěnu.

  7. Velmi opatrně sundáme zadní stěnu. Je pod ní plochý kabel, který vede od ovládacích tlačítek na zadní stěně do hlavního plošného spoje, tak ještě jednou opatrně sundávat ať za něj necuknete. Rozpojíme konektor na plošném spoji, je to trochu trikové, když to člověk nezná. Konektor pouze přitlačuje, zamyká, plochý kabel. Černá část se musí posunout proti kabelu a pak zvednout.

  8. Krycí rámeček s nápisem SONY kolem displaye mi zůstal přilepený k zadní desce. A protože jsem nechtěl, aby display mi jen tak povlával na plochém kabelu tak jsem jej opatrně vyndal ze zadní stěny a nacvakl na display.

 

  1. Další postupnou operací je sundání přední stěny. Začneme třemi šroubky na pravé straně těla.

  2. Pokračujeme šroubky zespodu. Tři, které jsou přímo v těle jsou stejné, čtvrtý který je vepředu a směřuje do bajonetu je delší.

  3. Další krok jsou dva šroubky zepředu nahoře nad bajonetem

  4. Další šroubky jsou trochu náročné, a bez dlouhého tenkého křížového šroubováku je nedostaneme. Jsou uvnitř prostoru na baterii směrem dopředu.

  5. Teď musíme sundat dvířka bateriového prostoru. Posuneme trn na osičce a vyndáme dvířka.

  6. Odšroubujeme závěs dvířek pod pantem. To jsou poslední šroubky, které drží přední kryt.

  7. Dostat přední kryt z těla vyžaduje trochu násilí. Vespod je třeba přehodit přední kryt přes upnuti pro stativový šroub. Opatrně ať nezlomíte kryt. Žádné kabely nejsou mezi předním krytem a vlastním tělem

  8. Tak zatím to nebylo moc složité. Horší část bude teď. Na levé straně zepředu hned pod rámem a vnějšími konektory je plošný spoj s velkým kondenzátorem (řízení interního blesku). Ten musíme vyndat. Pod ním je zlomený trn, který potřebujeme opravit. A musíme začít tím, že uvolníme alespoň částečně horní kryt. První na řadě bude uvolnění dvou plochých kabelů z horního krytu do plošného spoje na levé straně.

  9. Pak šroubek na pravé straně zhora. Je dost dlouhý.

  10. Dva šroubky kolem hledáčku a šroubek který drží ovládání dioptrické korekce.

  11. Odlepit černou lepící pásku na zepředu na pravé straně těla. Není to kriticky nutné, ale dá nám to vetší prostor na manipulaci s dráty. A teď začíná hraní skoro jako s ježkem v kleci. Potřebujeme dostat pryč horní kryt, ale zatím se nám ho podaří zvednout jen o pár mm. Pak odšroubujeme na levé straně držák popruhu, a vyndáme ho pryč.

  12. Pod plechovým rámem je plošný spoj řízení blesku. Ten musíme vyndat. Dráty které od něj vedou nám nedovolí zvednout horní kryt dále, ale to malé zvednutí nám umožní dostat se k upínacím šroubkům plošného spoje. Jsou tady. Ještě si všimněte kudy vede čtveřice drátu k hornímu krytu. Budete je vracet nazpět.

  13. A teď opatrně budeme vyndávat plošný spoj společně s posunováním a uvolňováním horního krytu. Velmi opatrně. Ten velký kondenzátor může být nabitý a je na něm asi 220 voltů, zkrat takového napětí odpálí téměř jistě plošný obvod. Ten obvod je velice natěsno a je to skoro jako známy hlavolam s „ježkem“. Jakmile se to podaří máme naše tělo nějak takto.

  1. Tím jsme se konečně dostali k bodu poruchy a můžeme začít opravovat. Problém je v ulomeném umělohmotném trnu. Ten je zalepený do těla v tomto místě. Bohužel jsem si ho vyfotil špatně tak používám foto Tobbeho.

  2. Tady je v detailu.

  3. Musíme ho vydloubnout. Opatrně objet jehlou, to rozruší lepidlo a pak vylomit umělou hmotu. Opět Tobbeho obrázek.

  4. Když ho dostaneme ven máme otvor kterým procházela umělohmotná tyčka. Místo ní vyrobíme náhradu ze sponky

  5. Nejdříve musíme zjistit jak hluboko je třeba sponu ponořit. Opatrně zasouváme a zkoušíme prstem, jestli sekundární zrcadlo se sklápi a jestli nedrhne. Dopadne to nakonec nějak takto. Zelená šipka označuje vykukující trn a červená sponu na vnější straně.

  6. Označíme si zasunutou hloubku. (Tobbeho foto)

  7. Vytvarujeme ze spony spirálku, která by ležela zvnějšku na těle. Také jsem opatrně opiloval hrany na trnu, protože se budou šoupat po plastu ostřícího zrcadla (Tobbeho foto)

  8. A finálně vložíme vyrobený trn a zalejeme dvousložkovým lepidlem. Samozřejmě se vyplatí ještě jednou či vicekrát zkontrolovat jestli opravdu trn funguje. Můj první pokus byl takový, že jsem po vytvarování trnu zjistil, že jsem někde ohnul chybně a zrcadlo se nesklápi. Takže jistě před finálním zalitím zkontrolovat. Dvousložkové lepidlo slouží i jako tmel a drží ve velké ploše, po vytuhnutí by bylo mnohem těžší je utrhnout než původní trn.

  9. A to je vše. Zbývá zkontrolovat, jestli opravdu zrcadlo funguje správně a v opačném pořadí foťák složit. Přeji všem, úspěch.

 Radomír Palovský

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.