Recenze bezdrátového rádiového spouštěče MicroSync II

Recenze bezdrátového rádiového spouštěče MicroSync II

Vydáno: 2. 11. 2012
Autor: martinkamin

Do redakcí našich fotografických klubů jsme přijali na test produkt MicroSync II DIGITAL - rešení pro vzdálené spouštění blesků nebo fotoaparátu. Systém komunikuje mezi vysílačem a příjimačem prostřednictvím rádiových vln, přičemž výrobce udává dosah až 60 metrů. Můžete jím spouštět jeden nebo více blesků nebo spouštět na dálku zrcadlovku (ale bez možnosti přenášet TTL řízení nebo přiřazovat blesky do skupin). Výhodou MicroSync II DIGITAL může pro někoho být, že je univerzální pro všechny typy fotoaparátů vybavených standardní paticí na blesk, s iISO (SONY/Minolta) neuspějete.

Co je za problém a jak jej řešit?

vysílačSystém se dodává ve dvou částech, příjimač a vysílač. Vysílač je drobný plastový modul velikost malé krabičky od zápalek a nasazujete jej do sáněk na blesk. Upevnění v sáňkách provádíte pomocí otočného fixačního plastového kolečka, což je trošku zastaralý systém, ale díky velikosti kolečka by neměl být problém modul upevnit i v zimě.

Modul obsahuje velké spouštěcí tlačítko a malé plastové tlačítko pro změnu čísla kanálu. Kanál na vysílači a příjimači musí být pochopitelně stejný. Jakmile nastavíte kanál na vysílači, příjimač proskenuje pásmo a naladí se na správný kanál sám, nemusíte tedy nikam přecházet a cokoliv nastavovat. Teprve pak můžete spouštět blesky. Vysílač má také 2,5mm zdířku pro propojení se sync terminálem SLR, tímto způsobem můžete spouštět vzdáleně blesky v případě, fotoaparát nemá patici na blesk, ale má sync konektor. Displej kromě čísla kanálu zobrazuje také stav interní baterie. Baterie ve vysílači je typu CR2032 a musí se instalovat odšroubováním krytu pomocí šroubováku.

Vizuální zobrazení vysílače můžete nalézt na stránkách výrobce

Příjimač je výrazně větší - obsahuje totiž větší prostor pro anténu a dvě baterie AA. Přijímá signál od vysílače a spouští zrcadlovku nebo blesky (nebo jiné zařízení vybavené příslušným konektorem). Obsahuje vnitřní prostor na dvě AA baterie, okénko zobrazující číslo kanálu, 2,5mm zdířku pro spouštění blesků přes PC terminál nebo 4 další typy konektorů připojovaných pomocí jednoduchého bajonetu na tělo příjimače. (Pouze jeden lze použít v jeden okamžik). Displej kromě čísla kanálu zobrazuje také stav interní baterie. Příjimač tak připojíte do tradičních studiových záblesků (velký jack), dále dvokonektorový a 3,5mm jack.

Vizuální zobrazení příjimače můžete nalézt na stránkách výrobce

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.