Atmosférické jevy a focení dlouhými skly

V kategorii

Atmosférické jevy, které znesnadňují focení dlouhými skly

Opar způsobují kapičky rozptýlené v atmosféře, Za jasného počasí bývá průzračný vzduch kolem poledne nebo odpoledne. >>Jako vymetený<<, tedy dokonale průzračný vzduch bývá jenom několik dnů v roce, po přechodu studené fronty. Opar se projevuje nejvíc v krátkovlnné oblasti viditelného spektra, za černobílých časů se s ním úspěšně bojovalo žlutými, oranžovými a červenými filtry. Trochu pomáhá polarizační filtr, teda pokud fotíme kolmo ke slunečním paprskům. Samozřejmě také pomůže počkat si na lepší počasí, v době inverze mlha klesá do údolí a přestává vadit. Do stejné kategorie smozřejmě patří kouř, smog, před obojím se dá utéci.

Horší je to s neklidem ovzduší. Neklid způsobuje ohřátý vzduch z horkých povrchů pod cestou paprsků mezi objektem a objektivem. V létě i v zimě ohřívá slunce střechy, asfalt silnice a vegetaci, nad jimi vidíme známé >>tetelení vzduchu<<. V poledne a odpoledne asi nejvíc. Během dne bývá tedy nejklidnější vzduch ráno a večer, kdy se zase pro změnu nejvíc projevuje opar. V hledáčku objektivu při ohniskových vzdálenostech kolem 400 mm neni neklid běžně patrný, ale je krásně vidět při live previewu a zvětšení třeba 10x. Hrany se nepravidelně vlní. Při focení krátkým časem uvidíme pokřivené nepěkné hrany, při focení dlouhým časem vidíme nepravidené rozmazání, taktéž nepěkné a nesnadno korigované doostřením. V mém případě jenom při focení venku, pokud zkouším totéž v místnosti při konstantní teplotě, obraz je krásně klidný. Zkoušel jsem: -laborovat s clonou: nemá moc vliv, projevuje se jak při plném otvoru, tak při zaclonění -laborovat s časem: člověk si může vybrat buď pokřivený nebo rozmazaný obraz, obojí je nehezké -laborovat s denní dobou: takže se fotí buď v oparu, nebo při neklidu ovzuší, nebo při obojím, otázka je, jestli se najde denní doba, kdy nevadí nic z toho -laborovat s lepším objektivem: nezkoušel jsem, přiznám se, že mám Canon EF-S 55-250 mm f 4-5,6 IS, přepočet je u kanonů 1,6 -laborovat s ohniskem: čím delší ohnisko tím hůř, takže pomůže jenom jít blíž, ne vždy je to možné (focení zvěře a tak) -laborovat s roční dobou: uvidíme v zimě, až bude všechno zachumelené a nebude slunce tolik sálat, v zimě ale víc vadí opar

Neměl by někdo nápad jak s oparem a neklidem ovzduší nějak účninně bojovat???? Předem dík za odpovědi a omlouvám se za ten obšírný román.

A neklidem ovzduší bojují i astronomové, přestože vzduch je v noci mnohem klidnější než ve dne, teda obvykle, jejich dalekohledy mají běžně ohniska podstatně delší než fotografové, takže tam to vadí víc.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.