Canonklub v Českém Švýcarsku 2011 - zpráva z fotoexpedice

Canonklub v Českém Švýcarsku 2011 - zpráva z fotoexpedice

Vydáno: 9. 6. 2011
Autor: martinkamin

Bor;v49Fotoexpedice CanonKlubu do Českého Švýcarska se vydařila a i přes nepříznivou předpověď se nakonec i počasí umoudřilo. Měli jsme nejpovolanějšího průvodce Václava Sojku a naučili jsme se v podstatě základy krajinářské fotografie: kompozice, expozice, focení v protisvětle, focení s bleskem v exteriéru, focení kácejících se linií, makro a panoramata. Opravdu nabitý program bude završen teprve dnes o půlnoci ukončením soutěže o systémový blesk.

V Doubici jsme se začali scházet v pátek navečer, abychom si na zahájení premiérové Fotoexpedice CanonKlubu do Českého Švýcarska pustili hodinový dokument režisérky Barbary Leibovitz o sestře, fotografce Annie Leibovitz s názvem “Annie Leibovitz: Život objektivem”. A protože nás čekalo brzké ranní vstávání, přiměli jsme výpravu k časné večerce.

Naším průvodcem na první sobotní výpravu byl Václav Sojka, ornitolog a ochránce přírody Národního parku České Švýcarsko. V sobotu nad ránem - všimněte si, že záměrně nepíšu ráno - kolem 3:30 - jsme vyrazili směrem k Jitřichovicím na Křížový vrch, abychom byli na svých místech, až vycházející Slunce zalije krajinu svými paprsky.

Křížový vrch Křížový vrch1 Křížový vrch2 Křížový vrch3 Křížový vrch4 Křížový vrch5 Křížový vrch6 Křížový vrch7 Křížový vrch8 Křížový vrch9 Křížový vrch8

Krátce po příjezdu na místo popsal Václav Sojka okolí a dal fotografům první rady, na co se zaměřit a kudy se bude kotouč Slunce pohybovat po obloze. Následoval můj krátký vstup, kdy jsem fotografům předal informace o základech techniky fotografování v protisvětle, správnou expozici s možností kombinovat více expozic do HDR a kompozici při fotografování krajiny. Sice jsme se známé českošvýcarské mlhy nedočkali, ale těsně po východu jsme dostali od Paní přírody možnost udělat pár nezapomenutelných snímků, to když kotouč Slunce na krátko zakryly mraky. Někteří členové výpravy byli v ten okamžik na druhé straně vrchu... Na správném místě ve správný čas.

Následujícím programem byl přejezd zpět do Chřibské a krátký pěší pochod na Zlatý vrch. Tento útvar je známý tím, že vznikl postupným chladnutím vulkanické horniny, která byla tlačena z nitra Země vzhůru a jak postupně chladla, krystalizovala do mnohostěnných linií. Materiál je čedič a tyče mají až 27 metrů. Kousek chůze na Zlatým vrchem jsme dobyli také Stříbrný vrch, kde jsem vyhlásil soutěž Canonklubu o nejlepší snímek z expedice.

Zlatý vrch Zlatý vrch1 Zlatý vrch3 Zlatý vrch4

Ještě před návratem na základnu jsme spustili diskusi skrze fotografickou: o barvách a barevných prostorech. Kdybych měl zhodnotit, které části profesionální fotografové rozumí nejméně, správa barev by byla na prvním místě. Jejich práce mi denně prochází rukama ve fotografickém klubu NADAR, kde tiskneme procesem sRGBprint na širokogamutové tiskárně KonicaMinolta bizhub PRO C65hc, takže dokážu srovnávat.

Návratem na základnu ve Fabrice jsme otevřeli další část fotoexpedice: prvním hodnocením vašich snímků, které jsme mezitím stáhli do LightRoomu. V 1,5hodinové prezentaci jsem ukázal, jak efektivně a rychle se dá pracovat v LightRoomu a zpracovávat fotografie, kdy na dva stisky kláves aplikujete na fotografii přechodový filtr nebo lokální úpravy, aniž byste museli znát například problematiku vrstev a jejich prolínání. Nemohl jsem minout také problematiku samotného katalogu, tagování a značkování fotografií - podle mého názoru nejsilnější část práce v LightRoomu.

Neměli jsme takové štěstí jako fotoexpedice NikonClubu, která se nečekaně dočkala svatby přímo v Doubici, zpravodajství o akci najdete na NikonClubu.

Po obědě a krátkém odpočinku jsme měli vyhrazený časový prostor na fotografování s bleskem v exteriéru. Modely nám sloužily buď dřevěné sochy v blízkém Rejzkolandu nebo členové naší výpravy. Naučili jsme se dálkově spouštět a ovládat blesky. Řídit jejich spouštění a expozici jsme si vyzkoušeli pomocí zrcadlovky EOS 7D, která umožňuje blesky přiřadit až do tři skupin a ty pak pomocí E-TTL II bezdrátově řídit pomocí zabudované jednotky. Pokud si správně pamatuji tak Markéta na konci tohoto bloku vytáhla blesk pro Canon, který už něco pamatuje. Neměl sice TTL řízení, ale spouštět šel, takže jsme si namístě ukázali, že i starší blesk může dobře posloužit, pokud se zapojí trochu toho fotografického kumštu. A ušetřilo se několik tisíc :)

Zlatý vrch3 Zlatý vrch3 Zlatý vrch3 Zlatý vrch3

Václav SojkaOd 4 odpoledne se ve Fabrice ujal slova opět Václav Sojka, ukázal nám desítky svých fotografií pořízených za jeho mnoho let trvající ochranářkou prací. A že se bylo na co dívat. Snímky z míst, tak se nikdo nemůže dostat z důvodu ochrany přírody nás musely naplnit vírou, že nakonec člověk uchová tyto obrazy malované Přírodou nekonečněkrát za sebou, po každé s jiným espritem...

A jak je zvykem na našich Česko Švýcarských expedicích, sobotní podvečer patřil Viléminině stěně (422 m. n. m.) a Mariině vyhlídce (428). Skvělá parta se po dvou hodinách focení na vrcholech vydala dolů do Jitřichovic k autům a nakonec zpět na základnu do Fabriky.

V sobotu večer jsme se ještě hecovali, jestli dáme v neděli ráno Chřibskou, ale ranní vstávání ve 3 bylo náročné opravdu pro všechny. Bohužel se ukázalo, že se nedělní České Švýcarsko zalilo mlhou, na kterou jsme nebyli připraveni. Tak snad tedy za rok nebo už na podzim?

Mariina vyhlídka1 Mariina vyhlídka2 Mariina vyhlídka3 Mariina vyhlídka4 Mariina vyhlídka5 Mariina vyhlídka7 Mariina vyhlídka8 Mariina vyhlídka9 Mariina vyhlídka10 Mariina vyhlídka11 Mariina vyhlídka12 Mariina vyhlídka13

Nedělní dopoledne jsme s Irenou zprostředkovali členům expedice zážitky z měsíční fotoexpedice do Nepálu, maličkého státu mezi dvěma světovými obry Čínou a Indií. Celkem 80 pečlivě vybraných fotografií (z 4500) jsme doplnili komentářem, který by si zasloužil mnohem více času, ovšem čas expedice se blížil neúprosně k Dolskému mlýnu.

Při prezentaci jsme ukazovali výtisky z tiskárny KonicaMinolta bizhub PRO C65hc, zmínili jsme také možnosti a varianty tisku a ukázali, jaké možnosti má speciální širokogamutová laserová tiskárna - pokud je správně kalibrovaná. Ta jako jediná na trhu dokáže vytisknout barvy v barevném rozsahu širším než tradiční CMYK technologie. Pokud pořizujete fotografie v RAWu nebo JPG v barevném prosotru sRGB, tato tiskárna dokáže vaše snímky vytisknout ve stejném barevném podání jaké uvidíte na našem kalibrovaném monitoru v klubu NADAR.

Fotografie, které jsme na akci ukazovali byly vytištěny právě touto technologií procesem sRGBprint, pro který jsme získali certifikát od certifikační autority GRAFIE.

Neděle pokračovala Dolským mlýnem, který je jedním z nejznámějších fotografických míst Českého Švýcarska. Sestup od silnice k říčce Kamenici trvá cca 20 minut a zatímco před 14 dny jsme na podobné fotoexpedici s NikonClubem neměli jinou možnost než přebrodit na levý břeh, ochranáři se již pochlapili a nabídli nám lávku přes Kamenici.

Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn Dolský mlýn

Tady fotoexpedice CanonKlubu do Českého Švýcarska také skončila a postupně jsme se rozešli a rozjeli domů. Tak to byla fotoexpedice CanonKlubu do Českého Švýcarska!

K dispozici jsme měli tuto výbavu přímo od českého zastoupení Canonu:

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.