Od Canonu zadarmo - vyvolávání fotografií, ovládání fotoaparátu, panoramata

Od Canonu zadarmo - vyvolávání fotografií, ovládání fotoaparátu, panoramata

Vydáno: 20. 6. 2015
Autor: martinkamin

Canon Solution DIsk, co vám nabízí? Zcela zdarma aplikaceV našich konferencích na CanonClubu a na diskuzní skupině CanonClubu na Facebooku se neustále opakují dotazy, čím a jak vyvolávat fotografie z fotoaparátů Canon. V tomto článku najdete návod, odkud aplikace stáhnout, jak je instalovat a co všechno vám Canon ZDARMA nabízí. To stojí za to, ne?

Dotazy fotografů, jak vyvolávat fotografie z Canonu se opakují s železnou pravidelností. Na pracovní víkend jsem si přichystal sepsání tohoto článku, který by vám měl dát návod a ukázky, jaké aplikace od Canonu máte zdarma k dispozici a k čemu se vám mohou hodit.

Přitom se jedná o docela reprezentativní skupinu: software na skládání panoramat, prohlížení fotografií, ovládání fotoaparátu kabelem nebo na dálku přes wi-fi a zejména vyvolávání fotografií z RAWu (soubory s příponou CR2) nebo JPG.

V celém článku se budu odkazovat na výbavu, kterou jsme dostali do redakce od společnosti Canon; a to Canon EOS 1200D.

O EOS 1200D jsem napsal myslím dost v recenzi a srovnání a EOS 700D a video:

V recenzi na EOS 1200D jsem zmínil obsah DVD, která jste našli v distribuční krabici, ale podle všeho je mnoho fotografů snad ani nerozbalí.

Společně s EOS 700D najdete v krabici tři DVD disky obsahující:

  • Výuková videa - jedná se o video DVD disk (přehrajete si jej také na televizi s DVD přehrávačem), obsahuje 6 kapitol,  s návody (české titulky) pro základní fotografické dovednosti.
  • EOS Camera Instructions Manuals Disk v1/14 - datové DVD s manuály v PDF v češtině a základy ovládání aplikací dodaných na disku. Osobně mi ale přijdou tyto manuály velice složité a nepřehledné.
  • Na třetím disku EOS Solution Disk v29.0 jsou samotné aplikace a jejich instalace.

*** Poznámka: v našem článku z letošního května jsme vám připravili seznam všech aktuálně dostupných fotoaparátů DSLR Canon EOS včetně všech manuálů ke stažení v PDF.

Co najdete na Canon EOS Solution Disk

Při vložení disku EOS Solution Disk do mechaniky byste měli být vyzváni k instalaci několika aplikací do počítače. Na disku jsou všechny potřebné utility, abyste mohli vyvolávat fotografie, skládat panoramata, prohlížet fotografie, přenášet je do počítače apod.

Canon Solution Disk, aplikace pro Canon zdarma, panorama CAnon

Protože aplikace nejsou počeštěné, musíte si vybrat zemi a jazyk, které jsou vám nejbližší (angličtina, němčina apod.) a provést instalaci.

Vyberte si snadnou instalaci Easy Instalation. Tady je krátká video-ukázka.

Jaké aplikace pro Canon se vám budou hodit

Canon Digital Photo Professional - vyvolávání, úprava, ožezání, úprava křivek, odšumění fotografií, jejich export do formátu JPG (pro internet)  nebo TIFF (pro tisk) v 8 a 16 bitech. Slouží také pro prohlížení adresářů s fotografiemi a videi. Pozor není to katalog, pouze fotografie zpracovává. Digital Photo Professional je nejdůležitější aplikace na Solution Disk!

Poznámka redakce. Canon již rok pracuje na nové verzi, označuje ji Digital Photo Professional 4. Starší verzi už nevyvíjí, pouze dodává podporu nových fotoaparátů. Nová verze Digital Photo Professional 4 je ke stažení třeba u nás na CanonKlubu ve verzi 4.2.32, zde.

Canon Digital Photo Professional

Digital Photo Professional 4

EOS Utility 3 - aplikace pro nahrávání fotografií do počítače (při propojení fotoaparátu s počítačem) a ovládání fotoparátu z počítače

EOS Utility 2 - aplikace pro nahrávání footgrafií do počítače (při propojení fotoaparátu s počítačem) a ovládání fotoparátu z počítače - pouze pro starší fotoaparáty nekompatibilními s verzí EOS Utility 3

CANON EOS UTILITY propojit Canon a počítač

Picture Style Editor - aplikace pro nastavení zpracování fotografie ve fotoaparátu (když se fotí do formátu JPG) nebo v Digital Photo Professional (zpracování JPG a RAW v počítači). Umožňuje vám udělat úpravy barev, jednotlivých barev, křivky, saturací apod. a vytvoření profilů, které si můžete uložit pro další zpracování fotografií.

Canon Picture Style Editor

EOS Lens registration Tool - dovoluje pro objektivy, které vlastníte (musíte si je ručně zvolit) stáhnout do fotoaparátu a pro Digital Photo Professional moduly korigující vady objektivů.

EOS Web Service Registration Tool - vám umožní připojení k více službám Canonu, například nové možnosti, jak uchovávat a sdílet odkudkoliv fotografie.

Canon iMAGE Gateway

Canon Photo Stich - vám umožní nejen skládat panoramata, ale také sestavovat mozaiky, to například v případech, kdy jste velké předlohy skenovali postupně a teď potřebujete jednotlivé segmenty pospojovat do jediného obrázku! Velice užitečné.

Canon PhotoStich panoramata s Canonem

Canon Solution Disk ke stažení zdarma

Jakmile budete mít instalované verze z DVD, zkuste si od nás z CanonKlubu stáhnout novější verzi Solution Disk s novějšími aplikacemi (platí k 20.6.2015, má 250 MB).

Canon Digital Photo Profesional ke stažení zdarma

Stahujte odtud.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.