Hodí se projektor EPSON EB-X18 pro fotografy? Test a recenze.

Hodí se projektor EPSON EB-X18 pro fotografy? Test a recenze.

Vydáno: 8. 8. 2014
Autor: martinkamin

projektor EPSON EB-X18EPSON EB-X18 jsem vyzkoušel na fotografie, na video a na prezentace. Nejraději jej budete mít ve všech těchto kategoriích, pokud vám ale nezáleží na hmotnosti, hluku a požadujete super kvalitu promítání, musíte si vybrat jiný model, ovšem za více peněz.

EPSON prosazující 3LCD technologii má na trhu projektor XGA (1024x768) pro univerzální použití, spíše ale do kanceláře. Na video jej použijete a nebude vám v promítání vadit, ale na fotografie je svítivost a rozlišení na hranici přijatelnosti. Pokusil jsem se z LCD projektoru EPSON EB-X18 vymáčknout maximum se záměrem zjistit, za je za cenu cca 12 tisíc s DPH schopen poskytnout službu fotografovi nebo kinofilovi pro domácí projekci.

Jeho větší brácha s označením Epson EB-955W je v podstatě totožný kus, jen s vyšším rozlišením a LAN připojením.

Pokud chcete opravdu pořádně svítit, vypnete Eco mód (kdo by chtěl na sobě šetřit) a obraz dostane trošku více šťávy, asi tak o třetinu, to poznáte na první pohled. Bohužel se připomene větrák chlazení, takže zapomeňte na to, že by jste měli projektor EPSON EB-X18 za hlavou nebo na stole (nejlépe raději pod stropem). Výrobce udává svítivost 3000 a 2100 lm v Eco módu. Udávaná životnost lampy v Eco módu je 6000 hodin (vůči 5000 h v obyčejném režimu vyšší spotřeby).

projektor EPSON EB-X18 recenze a testprojektor EPSON EB-X18 recenze a test

Stručná tabulka s parametry

Technologie  3LCD
Rozlišení  1024 x 768
Poměr stran 4:3
Světelnost  3000 lm (ECO 2000 lm)
Kontrast 10 000:1
Výkon lampy 200 W
Životnost lampy 5 000 hodin (6000 v ECO)
   
Cena  (rok 2014) 12 500 Kč včetně DPH
Rozměr 297x77x234 mm
Hmotnost 2,4 kg

Začínáme promítat

Projektor EPSON EB-X18 se startuje do provozních podmínek mírně pomalu se zabarvením bílé do zelena, to se ale po dvou minutách uklidní a je skutečně bílá - třeba pohled na startující logo EPSON v brčálově zelené člověka zprvu vystraší.

Obecně platí pro tato zařízení, že největším problémem je vytvořit černou. V mé projekční místnosti velikosti 6 x 6 metrů jsem měl instalováno třímetrové plátno (horizontální rozměr). Plátno bývá bílé, takže pokud na některou jeho část posvítíte, v místnosti se dále odrazem šíří parazitní světlo, které působí proti snaze “vyrobit” černou. Týká se to samozřejmě všech konvenční projektorů.

Pokud nemáte v místnosti okna - což lze v kanceláři zajistit, ale doma už složitěji - promítání je komfortní. Jakékoliv parazitní světlo ovšem prudce sníží kontrast obrazu projektoru EPSON EB-X18. Pro pracovní nasazení se možností regulovat okolní světlo je projektor nejvhodnější, pro domácí použití je promítání filmu a fotografie nejlepší pořádně zatemnit.

Z třímetrové vzdálenosti je obraz na třímetrovém plátně dobrý, ale pokud byste chtěli jemné detaily, doporučuji sáhnout po projektoru s vyšší rozlišením - zejména pokud chcete prohlížet fotografie. Jako levnou alternativu k FullHD projektorům můžeme EPSON EB-X18 považovat, ale bude vhodnější promítat na menší plátno nebo z větší vzdálenosti. Musíte také počítat s tím, že jeho rozlišení je 1024 x 768 bodů, takže do rozlišení HD projektoru se vejdete, ale nikoliv horizontálně.

Velikost a konektory pro připojení

Pro rychlou představu, projektor EB-X18 má rozměry 297‎ x 234 x 77 mm a hmotnost 2,4 kg. To je taková rozumná hranice pro přenositelnost. S ohledem na cenu nemůžete čekat extrémní zázraky z hlediska výkonu, ale výbava pro připojení a možnosti nastavení jsou zcela dostačující, a za tabulkových 12 500 dostanete slušně vybavený projektor. Výbava EPSON EB-X18 nemůže nikoho urazit.

projektor EPSON EB-X18 zadní panel připojení

Na zadním desce těla projektoru EPSON EB-X18 je konektor pro přívod proudu, dále USB host a USB, konektor na zvuk (dva cinch), s-video a kompozitní video cinch, tradiční VGA Canon a HDMI vstup, také odvětrávací otvor a okénko pro infračervené ovládání (je také vepředu a jejich nastavení lze hezky přizpůsobit v menu projektoru).

Přední maska projektoru EPSON EB-X18 je zaplněna výstupem z chlazení, stavící vzpěrou uprostřed a okénkem pro objektiv. Krytí objektivu je pevně zapuštěné do těla projektoru a lampu zatlumí, jakmile jej uzavřete (aby nedošlo k zahřívání krytu před objektivem).

projektor EPSON EB-X18 recenze a testprojektor EPSON  EB-X18 recenze a test

Optiku můžete nastavovat a ovládat ručně třemi prvky:

  • krytem čočky - zasouvací,
  • ostřením - páčka s dorazy,
  • zoomem - páčka s dorazy,
  • sbíhavostí horizontální (vertikální je pak na tlačítkách na panelu) - páčka s dorazy.

projektor EPSON EB-X18 recenze a test

Horní část panelu projektoru EPSON EB-X18 má 10 tlačítek jejichž uspořádání je logické a díky prohloubení příjemné na ovládání, jejich chod je “cvakací” - uslyšíte jej i na videu k projektoru. Zaplutí a vypnutí má také optické a akustické upozornění na stav lampy a její teplotu. Po vypnutí projektoru se ihned vypne i větrání. O nabíhání projektoru s posunem do zelené barvy jsem již psal. Dále na panelu najdete tlačítka pro Menu, Esc, Pomoc, srovnání svislic, ovládání vnitřního reproduktoru a Enter.

Na horní stěně je pod jedním šroubkem s krytem samotná lampa.

Zespodu jsou tři kovové závity pro montáž projektoru na strop.

Co se týče nastavení, dalo by se shrnout pod: “you can do anything”.
Průchod celým menu najdete v tomto čtyřminutovém videu

Projektor stojící na podložce má v přední části jednu a v zadní dvě nastavitelné nožky, vzadu šroubovací a vepředu jednu vysouvací. Jejich rozsah není až tak velký, takže budete podkládat :(

Projektor nemá žádné síťové datové propojení, ale můžete jej obstarat pomocí speciálního modulu ELPAP07, zasouvá se do USB. USB použijete na USB klíčenku a přečtete soubory přípon jpeg, bmp, png a gif.

Zhodnocení EPSON EB-X18

Model projektoru EPSON EB-X18 je nejvhodnější k promítání v zatemněných místnostech a ve firemním prostředí. Výhodou je, že je snadno přenositelný, vadit vám bude hluk větráku.

Pokud chcete promítat kromě prezentací fotografie nebo video, použijete jej a budete spokojeni, ovšem musíte pečlivě zatemňovat a umístit jej pod strop. Některým fotografům třeba nemusí vyhovovat nízké rozlišení. Barvy a linearita vyzářeného výkonu byla rovnoměrná.

Projektor EPSON EB-X18 vám udělá výbornou službu v kanceláři nebo pro přesouvání mezi prezentacemi, naurazí při promítání domácího videa na malé plátno do vzdálenosti 2 metrů, fotograf jej přijme, ale stejně bude v koutku duše snít o lepším projektoru.

EPSON má celou řadu projektorů této kategorie, řekněme do 30 tisíc. Například projektor EPSON EB-W28 je velice podobný jen s jiným rozlišením WXGA, 1280 x 800, 16:10 vhodným spíše pro filmy a firemní prezentaci.

První model FullHD projektoru od EPSONu je EH-TW5200, s ním se dostanete na cenu pod 19 000 nebo s modelem EPSON EH-TW3200 na 25 000, ale ten je velice těžký.

Poku byste chtěli JEN fotografický projektor, v podstatě u EPSONu můžete vybírat pouze v modelech řady EB od cca 12 000 až po 50 000 nebo prachuvzdorné projektory.

Při výběru vyššího modelu pro fotografii a video získáte vyšší rozlišením pro FullHD projekci (WXGA, 1280 x 800, 16:10, WUXGA, 1920 x 1200, 16:10), trošičku nižší svítivost cca 4000 lm, a třeba Wi-Fi připojení, ale také se dostanete na vyšší hmotnost, až 4,5 kilogramů a hlavně skoro pětinásobnou cenu.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.