Zoom, jaký svět zatím neviděl EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Zoom, jaký svět zatím neviděl EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

Vydáno: 2. 9. 2010
Autor: martinkamin

V návalu posledních zpráv vypouštěných Canonem jsme ještě pominuli jednu novinku: objektiv typu zoom s ohniskovou vzdáleností 8 až 15 mm (na plnoformátové zrcadlovce - „FF“) se světelností f/4 a v provedení "L" s ultrasonickým motorem. Tolik základní údaje. Každopádně se ukazuje, že Canon chce všechny nové objektivy pro plnoformátové zrcadlovky konstruovat ve verzích „L“. Canon představil takovýto objektiv poprvé, proto se musíme podívat, kam do celé řady objektivů zapadá.

Nejkratší sklo Canonu pro FF bylo ještě do nedávna 14mm pevný objektiv se světelností 2.8 v provedení L a USM, s přesným názvem EF 14mm f/2.8L USM vyráběný od roku 1991 a později vyráběná nová verze stejného objektivu EF 14mm f/2.8L II USM od roku 2007. Rybí oko se dalo pro Canon koupit také od jiného výrobce Peleng. Hezkou recenze o použití Pelengu na zrcadlovce 350D najdete na tomto odkazu. Objektivy Peleng vyrábí běloruská továrna se světelností 3.5 a ohniskovou vzdáleností 8 mm. Jsou to levná a relativně kvalitní skla.

Dále v pořadí si mohli zákazníci vybrat například starší objektiv EF 15 mm f/2.8 USM (není ale v provedení L)  z roku 1987 a pak už začínají zoomy EF 16-35mm f/2.8L II USM  a EF 17-40mm f/4L USM.

Tímto novým zoomem tedy Canon zaplňuje mezeru na spodní hranici objektivů s extrémně krátkými ohniskovými vzdálenostmi. Nový objektiv s názvem EF 8-15mm f/4L Fisheye USM:

  • je vyráběn v řadě „L“, takže zapouzdřený proti prachu a vodě,
  • má světelnost f/4 (tedy o jedno clonové číslo horší než starší typ EF 15 f/2.8 z roku 1987)  a model z roku 1991 EF 15 mm f/2.8L USM).

Na objektivu jsou celkem dva přepínače jeden pro tradiční vypínání manuálního anebo fotoaparátem řízeného ostření pomocí autofokusu a domnívám se, že druhý pro přepínání mezi režimy pro plnoformátové zrcadlovky a zrcadlovky s menším čipem. Pokud tento objektiv nasadíte na APS-C (všechny kromě 1Ds a 5D) nebo APS-H (EOS 1D) můžete pořídit tradiční plnoformátový záběr jako rybím okem. Uvedený mechanismus na těle fotoaparátu je pro omezení pohybu zoomu pro použití na plnoformátových zrcadlovkách tak, aby nedocházelo k vinětaci. Přepínač je označen jako ‘C’ a ‘H’. Objektiv může fungovat jako rybí oko (fish eye) na dolním konci nebo jako tradiční zoom objektiv s možností zoomovat od 8 do 15 mm. Toto je zatím nevídaná vlastnost.

Objektiv se skládá ze skel s patentovanou strukturou povrchových vrstev pro snížení odlesků a závojů vytvářených uvnitř optické soustavy. Navíc je první a poslední čočka ošetřena fluorovou povrchovou vrstvou, která v porovnání s ostatními povrchovými úpravami zajišťuje jednodušší čištění povrchu čočky. To se celkem hodí, protože když se podíváte na objektiv, vnější čočka přesahuje jeho velikost, protože čočka je vypouklá. Fluoridová vrstva odpuzuje vodu prach a špínu a usnadňuje tak čištění objektivu.

Redakce se pokusí tento objektiv zapůjčit od prodejců nebo samotného Canonu za účelem testování.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.