Canon obohacuje video 5D Mark II pomocí nového firmware

Canon obohacuje video 5D Mark II pomocí nového firmware

Vydáno: 3. 3. 2010
Autor: Pepa Havlín

Dlouho očekávaný update na verzi 2.0.3 firmware pro profesionální přístroj 5D Mark II rozšiřuje hlavně video schopnosti přístroje. Nejdůlěžitějším vylepšením jsou nové frekvence snímání a to 24 a 25 fps.

První si jistě vybojovali filmaři produkující díla určená do kin, pro které tento fotoaparát představuje nejlevnější fullframe kameru nyní i bez nutnosti měnit rychlost filmu. Druhou novou frekvenci ocení zase ti, kteří tvoří obsah pro televizní vysílání nebo DVD ve standardu PAL, který je rozšířen ve velké části světa, včetně prakticky celé evropy. Pro detailisty uvedu také, že varianta 24 fps znamená reálně 23,976 fps a že Canon změnil původní jedinou frekvenci 30 fps na běžných 29,97 fps.

Z dalších vylepšení, které přináší tento "video firmware" stojí za zmínku možnost zobrazení živého histogramu na displeji při natáčení videa a to v manuálním a obou poloautomatických režimech, tedy M, Av a Tv.

Co se týká vylepšení zvuku, tak Canon přidal možnost nastavit jeho úroveň pomocí grafického ukazatele aktuální vstupní úrovně na displeji a také zvednul vzorkovací frekvenci z dostačujících 44.1 kHz na standardních 48 kHz.

V každém případě došlo k vítanému rozšíření videografických možností této atraktivní kamery, které se díky tomu dostávají na úroveň nově vydávaných modelů jako třeba 550D. Pro filmaře požadující nízkou hloubku ostrosti odpovídající fullframe formátu a vynikající schopnosti snímání za nedostatku světla není dostupnější kamera. A jako bonus k ní získají i vcelku slušný fotoaparát ;-)

Doplněno adminem: Upgrade firmwaru si můžete stráhnout ze stránek Canonklubu

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.