Magic Lantern umožňuje snímat obrazy pro časosběr bez pohybu zrcátka

Magic Lantern umožňuje snímat obrazy pro časosběr bez pohybu zrcátka

Vydáno: 27. 4. 2013
Autor: martinkamin

MagicLantern je opravdu trošku magická věc. Skupina nadšenců se odhodlala dekódovat firmware zrcadlovek Canon, aby vylešila některé jejich funkce. Navíc je to otevřené rozhraní umožňující ostatním vylepšovat dále funkce zrcadlovky. Přináší věci, které jsou běžným fotografům dostupné jen v říši snů.

Jen stručně:

  • využít zebru pro snazší ostření ve videu,
  • vytvářet si vlastní menu, schovávat menu, které nepoužíváte,
  • měnit vyvážení bílé nebo úrovně zvuků při nahrávání (on fly),
  • vytvářet automatické HDR (neomezený počet snímků, nejkratší časy podle toho, co vám fotoaparát dovolí, nejdelší časy neomezeně, ISO pevné nebo také braketované),
  • intervalometer - pořízení série snímků s odložením jejich startu až o 8 hodin, zastavení snímání po určitém počtu snímků nebo po určitém čase. Navíc hodnoty času a clony a ISO se mohou měnit pro každý snímek.
  • Můžete precizně nastavovat rychlost snímání videa, na 24, 22, 23.976 apod.
  • Náhledy můžete mít také v šedé barvě, takže si usnadníte ostření, apod. Natáčení videa můžete zpomalit až na 0.2 fps (to je jeden snímek za 5 sekund!) nebo až 35 snímků při FullHD 1080p (60D a 600D).

Magic Lantern běhá z CF nebo SD karty "nad" standardním firmwarem. Magic byl původně určený filmařů, aby například usnadnil natáčení, ostření, větší dynamický rozsah. Po možnosti natáčení videa na EOS 5D Mark II, byl ale také přenesen na další těla EOS 550D, EOS 60D, EOS 600D a EOS 500D a dokonce klasiku EOS 5Dc (Mark I).

V současnosti Magic Lantern dovoluje vylepšené natáčení videa u EOS 5D Mark II 2 2.1.2, 50D 1.0.9, 60D 1.1.1, 500D 1.1.1, 550D 1.0.9, 600D 1.0.2, ale také EOS 7D (alfa).

Co umí stávající fotoaparáty Canon bylo překvapením nejen pro tým vývojářů Magic Lantern, ale možná také pro Canon samotný. Objevili totiž, že běžné dostupné fotoaparáty zvládají bez problémů snímat nekomprimované RAWy přímo z čipu, ne jen RAW fotografie z video streamu. A ještě navíc získali z EOS 5D Mark III RAW video.

Při vývoji Magic Lantern chtěli přimět EOS 5D Mark III, aby ukládal nekompripované HDMI, ale podařilo se jim povolit 14bitové RAW snímky přímo při Liveview bez toho, že by pohnuli zrcátkem nebo stiskli spoušť. Snímky, které se podařilo sejmout mají cca 5 MB na jeden frame, rozlišení 2064x1064 Takže 2K video. Zatím se jim podařilo snímat rámce s 10 snímky za sekundu. Prostě časosběr a Canon, to je téma.

K čemu se to hodí? Je to jednoduché, zatímco při běžném snímání časosběru se fotografovo zrcátko neustále pohybuje (a závěrka), a klesá tak životnost fotoaparátu, v případě Magic Lantern můžete udělat tisíc snímků bez toho, abyste mechanicky namáhali pohyblivé části fotoaparátu. Video pak sestavíte do souvislého video streamu. Na rozdíl od standardního postupu, ale máte nekomprimované DNG RAWy.

Navíc, získané snímky jsou v DNG formátu, takže je zpracujete v každém rozumné fotoeditoru. A funguje to také na EOS 5D Mark II.

Příklady vylepšení zejména dynamickém rozsahu scény, najdete přímo zde.

Příklady 
1 - http://nofilmschool.com/2013/04/raw-video-samples-canon-5d-mark-iii-magic-lantern-firmware/?utm_campaign=twitter&utm_medium=twitter&utm_source=twitter

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.