Videonávod: jak ovládat Canon EOS 1200D, důležité rady a tipy

Videonávod: jak ovládat Canon EOS 1200D, důležité rady a tipy

Vydáno: 6. 1. 2015
Autor: martinkamin

V jedné recenzi při dlouhodobém testování zrcadlovky EOS 1200D jsem zmínil, že tento fotoaparát je sice řazen do amatérské řady zrcadlovek Canonu, přesto jsem s jeho používáním a ovládáním a celkovou ergnonomií spokojený. V tomto videonávodu bych vám chtěl ukázat několik rad a tipů, jak fotoaparát Canon EOS 1200D ovládat.

Pokud si nastavíte zrcadlovku EOS 1200D podle výše uvedeného návodu, při fotografování by vás nemělo nic zaskočit, a navíc, všechny důležité prvky jako je změna citlivosti ISO, výběr autofokusového bodu nebo bodů, prohlížení snímků, korekci expozice, zamykání expozičních hodnot a vysouvání blesku jsou vám k dispozici na samostaných tlačítcích. Ovládat je můžete bez toho, že by jste oddálili tělo fotoaparátu od obličeje.

První doporučované nastavení Canon EOS 1200D

Převzato z naší dlouhodobé recenze EOS 1200D

Než začneme, nastavte si EOS 1200D podle tohoto návodu

Nejdříve proveďte reset všech nastavení
V Poslední menu (žluté) - Vymazat nastavení - Vymazat všechna nast.fotoap.
V Poslední menu (žluté) - Vymazat nastavení - Vymaz.vš.uživ.funkce(C.Fn)

Menu 1.

Kvalita snímku - L - změňte, pokud budete fotit do RAW, jinak můžete ponechat
Uvolnit závěrku bez karty - zvolte Zakázat - je to vaše ochrana, aby jste nefotografovali bez paměťové karty, někdy nepříjemné zjistění
Doba prohlídky - 8 s - je to doba, po kterou se vám zobrazuje pořízená fotografie, dokud nestisknete spoušť nebo časovy interval neuplyne, pro úplné začátečníky bych doporučoval Přidržet, aby fotka zůstala na displeji pořád, proto, aby měli čas si ji prostudovat
Red. červ. očí - Redukce červených očí - Povolit

Menu 2.
Barev. prostor - nastavte si AdobeRGB, tohle je na delší diskusi, a je na to více názorů, já zastávám ten, že za XX let budeme schopni možná tisknout v lepších barvách, proč si tedy zavírat dveře

Menu 3.
ISO auto - nastavte si maximální citlivost klidně na 3200, čip málo šumí a hravě to snese

Menu 4.
Zobrazit Rastr - Rastr 1, třetiny obrazu

Menu 6.
(druhá modrá oblast)
Histogram - nastavte na RGB, proto, aby se vám zobrazovaly v histogramu (přepínáte se pak tlačítkem DISP.) všechny tři barevné složky

Menu 9.

Uživatelské funkce
C.Fn I: Expozice - nastavte na 1/2 kroku
C.Fn II: Priorita zvýraznění tónu - povolit

Používání EOS 1200D

Jak jsem ve své recenzi psal, ergonomie mi u EOS 1200D vyhovuje dostatečně a pokud nepoužíváte velké světelné objektivy, práce s ním je příjemná a tlačítka dostatečně vyhovující, snad jen Play pro zobrazení fotografie je moc malý (model Canon EOS 700D jej má vlevo nahoře vedle displeje).

Při fotografování se zrcadlovkou Canon EOS 1200D se díky její výborné ergonomii můžete naučit několik rychlých akcí pro změnu expozičních a fotografických hodnot. Když se je naučíte, budete schopni například měnit korekci expozice, citlivost nebo vybírat aktivní ostřící body autofokusu, aniž by jste oddálili oko od hledáčku. Má to několik významných výhod:

  • výrazně se zrychlí vaše fotografická pohotovost
  • budete se více soustředit na hledáček a tedy kompozici a parametry v hledáčku
  • budete více kontrolovat parametry fotografie už při jejím pořizování a strávíte méně času u počítače,
  • budete schopni pořídit rychle dvě tři fotografie se stejnou kompozicí s jinými expozičními hodnotami a později si z nich vybrat tu nejlepší

Tipy a návody na rychlejší ovládání Canon EOS 1200D

*** Nastavte si programový volič do některé polohy M, Tv, A nebo P.

Výběr autofokusového bodu nebo středového bodu nebo všech ostřících bodů Canon EOS 1200D

Pokud se vám z nějakého důvodu nedaří zaostřit na fotografový subjekt nebo objekt, máte možnost si sami zvolit všechny, středový nebo libovolný ostřící bod. Nejcitlivější je středový ostřící bod, a pokud ani s ním nezaostříte (ozve se pípnutí při částečném namáčknutí spouště), ve scéně je příliš málo světla.

Proč?

Výběr ostřícího bodu autofokusu EOS 1200DMožnost výběru ostřícího bodu vám umožní snadněji ostřit pro případy, kdy objekt, na který ostříte, není ve středu obrazu, případně potřebujete ostřit za horších světelných podmínek.

Stisknete tlačítko pro výběr ostřícího bodu - obdélníček se 4 body uvnitř (palcem pravé ruky) a současně otáčíte ukazováčkem pravé ruky korekčním kolečkem tak dlouho, dokud si příslušný ostřící bod nevyberete.

Výběr ostřícího bodu autofokusu EOS 1200DOstřící body se aktivují ve směru pohybu hodinových ručiček. Jakmile postupně projdete všechny, znova se nastaví opět všechny.

Pokud chcete vybrat a ostřit s prostředním autofokusovým bodem, stisknete tlačítko výběr ostřícího bodu (palcem pravé ruky) a stiskem tlačítka SET vyberete prostřední autofokusový bod.

 

* pokud máte dostatečně pevné držení fotoaparátu, stačí stisknout tlačítko pro výbět ostřícího bodu a ihned jej uvolnit a korekčním kolečkem vybrat ostřící bod
* pokud fotografujete v místě s nízkou hladinou osvětlení, máte možnost si ručně zvolit prostřední autofokusový bod, na který se bude ostřit.
* tlačítko SET automaticky vybírá prostření a nejcitlivější autofokusový bod

 

 

Postup korekce expozice Canon EOS 1200D

Proč?

Korekce expozice Canon EOS 1200D

Ve všech světelných situacích měří automatický měřící systém fotoaparátu celou scénu tak, že nezná záměr fotografa. Abychom měli možnosti automatický měřící systém poopravit, existuje korekce expozice. Umožňuje fotografovi zasáhnout do naměřených hodnot a nastavit, jak chce, aby fotoaparát exponoval. Toto nastavení se například od zamykání expozičních hodnot s novou expozicí nevrací do původního stavu.

V režimu živého náhledu nebo focení přes hledáček namáčknete do poloviny spoušť, fotoaparát se pokusí zaostřit a stanovit expoziční hodnoty. Pokud s nimi nejste spokojeni (vidíte je uvnitř hledáčku nebo na displeji), stisknete a držíte palcem pravé ruky tlačítko korekce expozice a současně ukazováčkem pravé ruky otáčíte korekčním kolečkem doleva (mínus) nebo doprava (plus).

Korekční kolečko Canon EOS 1200D změna clony, času, korekce expozice apod.Korekce expozice doleva (mínus) znamená, že korigujete expozici do stínů, tedy fotoaparát bude pouštět do objektivu MÉNĚ světla, naopak korekce doprava (plus) znamená, že korigujete expozici do světel, tedy fotoaparát bude pouštět to objektivu VÍCE světla.

Jak velký je stupeň nebo krok  mezi otočením korekčního kolečka jste nastavovali na začátku tohoto článku
9. Uživatelské funkce
C.Fn I: Expozice - nastavte na 1/2 kroku

V běžné praxi a při dynamickém rozsahu současných čipů je krok o půl clonového čísla, nebo chcete-li 0,5 EV vhodnější. Fotoaparát mění buď čas, clonu nebo citlivost, podle vybraného expozičního režimu.

Pokud fotíte v režimu živého náhledu, můžete si pomocí DISP. zobrazit aktuální histogram a tam hezky pozorovat, jak se expoziční hodnoty mění a jak na změny reaguje celkové vyznění fotografie. Doporučuji vyzkoušet.

Postup uchování (zamykání) expozičních hodnot Canon EOS 1200D

Proč?

Zamykání expozičních hodnot autofokusu EOS 1200D

Zamykání a uchování expozičních hodnot (do prvního spuštění závěrky) provádíte v případě, kdy expozičního rozsah scény je příliš velký a vy víte, že potřebujete exponovat jen na určitou část obrazu. Na tu namíříte fotoaparát a stisknete tlačítko pro uchování expozičních hodnot.
Je to to levé tlačítko s hvězdičkou
V režimu živého náhledu nebo focení přes hledáček namíříte střed hledáčku na část obrazu, podle kterého chcete nechat fotoaparát změřit a dočasně uložit expoziční hodnoty. V hledáčku se zobrazí úplně vlevo hvězdička, která signalizuje, že expozieční hodnoty se uložily.

 

 

Postup pro rychlý přístup do nastavení základních fotografických parametrů fotoaparátu Canon EOS 1200D

Proč?

Rychlý přístup do menu Q Canon EOS 1200D Nechcete-li z nějakého důvodu používat rychlých tlačítek, Menu se základními parametry je vám k dispozici v režimu focení přes hledáček a v režimu focení s živým náhledem přes tlačítko Q - quick menu. Nastavit si můžete:

  • clonu, čas, citlivost
  • korekci expozice
  • korekce expozice blesku
  • profilu obrázků
  • vyvážení bílé
  • vysunout blesk
  • režim jedné expozice, zpoždění nebo víceexpozic
  • způsoby měření expozice
  • rozlišení a typ pořízeného snímku

Po stisknutí Q se přesunujete křížovými tlačítky

 

 

Postup pro rychlou změnu citlivosti fotoaparátu Canon EOS 1200D

Proč?

Canon EOS 1200D tlačítko pro změnu citlivostiPokud nepoužíváte Auto ISO (citlivost je automaticky nastavovaná fotoaparátem podle typu objektivu a množství světla ve scéně), můžete rychle změnit citlivost pomocí tlačítka k tomu vyhrazenému. Najdete jej  na křížovém ovladači. Po jeho stisknutí se zobrazí nabídka pro ISO. Tlačitko můžete, ale nemusíte, držet a korekčním kolečkem měníte hodnoty ISO. SET nebo namáčknutím spouště volbu potvrdíte.

Super rychlý tip: můžete opakovaně stisknout tlačítko ISO a volba automaticky přeskočí na další vyšší citlivost!

 

 

 

Postup pro rychlé nastavení vyvážení bílé na Canon EOS 1200D

Proč?

Nastavení vyvážení bílé Canon EOS 1200DPokud fotografujete do JPG, je nastavení bílého bodu důležité pro správné zachování barevnosti. Rychlý přístup k nastavení vyvážení bílé máte přes tlačítko WB (White Balance).  Opět můžete držet tlačítko WB stisknuté nebo jej pustit a výběr dělat korekčním kolečkem, a nebo opakovaně stisknout WB.

 

 

* Pokud  fotografujete do RAW, vyvážení bílého bodu si uděláte při vyvolání a převádění fotografie v počítači tabletu nebo telefonu

Postup rychlého prohlížení a mazání fotografií, zobrazení histogramu EOS 1200D

Proč?

Prohlížení fotografií Canon EOS 1200DProhlížení fotografií spustíte tlačítkem Play.  Poté můžete fotorafie procházet levým křížovým (starší) a pravým křížovým tlačítkem (novější).  Pro zvětšení nebo změnšení fotografií použijte dvě tlačítka vpravo nahoře běžně určená pro uchování expozičních hodnot a výběr zaostřovacích bodů autofokusu.

V režimu náhledu více obrázků se pohybuje mezi obrázky také tlačítky doleva a doprava. Při náhledu na jedinou fotografii fungují tlačítka pro uchování expozičních hodnot a výběr zaostřovacích bodů autofokusu jako zvětšovací a změnšovací.

 

 

Fotografii smažete tlačítkem pro korekci expozice (modrý koš) a potvrdíte SET

Zobrazení některých informací o fotografii EOS 1200D

Stiskněte opakovaně DISP. a na displeji se zobrazí všechny expoziční a další technické informace, včetně histogramu fotografie.

Jak vysunout a použít blesk EOS 1200D

Proč?

Tlačitko blesku navrchu EOS 1200DV některých horších světelných podmínkách se může hodit interní blesk. Jeho aktivaci provedete tak, že v některém režimu Tv, A, P, M stisknete tlačítko blesku blízko spouště na vrchní části fotoaparátu.

 

 

* používání interního blesku není vůbec jednoduché, na to téma máme v našem CanonKlubu školení

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.