Recenze a test 32palcového monitoru MSI 321UP pro fotografy

Recenze a test 32palcového monitoru MSI 321UP pro fotografy

Vydáno: 3. 5. 2022
Autor: martinkamin

recenze a test monitoru MSI 321UPTakže další pán na holení. Na stůl se mi dostal po chvíli čekání docela zajímavý kousek. A po testu jsem usoudil, že by se mohl hodit i pro nenáročné fotografy. Jedná se o 32palcový LED monitor s dvěma důležitými barevnými prostory - ale nemá AdobeRGB. Má skvělou výbavu portů a velice zajímavou cenu.

Určitě jste zaznamenali mou předchozí recenzi monitoru Benq SW270c, který dopadl mimochodem skvěle. Vždy se snažím recenze dělat s ohledem na cílovou skupinu, jiné nároky na monitor totiž bude mít fotograf, jiné grafik a jiné běžný uživatel. Stejně jsem postupoval u monitoru MSI 321UP a zjišťoval, zda se parametricky hodí pro fotografy. A když se na konci recenze dozvíte také cenu, myslím, že pro mnohé může být zajímavou alternativou.

Pojďme na něj.

  • panel 32 palců
  • rozlišení 4k, tedy 3840x2160 bodů
  • obnovovací frekvence standardní 60 Hz
  • response time 4 ms - velice dobré, monitor je primárně určen pro hráče
  • barevné prostory 136 % sRGB / 95 % DCI-P3 (CIE 1976)
  • bitová hloubka 10 bitů, ale tvořena 8 bity + FRC (Frame rate control je technologie dovolující na panelu zobrazit více barev)
  • video porty: DisplayPort, 2x HDMI, 1xType C DC
  • hmotnost 10 kg
  • polohovatelný stojan
  • velice zajímavé řešené ovládání menu přes joystick na zadní stěně monitoru
  • stínítko ve standardu (!)
  • panel je IPS a má filtr pro modré světlo

Monitor MSI 321UP jsem si půjčil po delším čekání, protože v prvním kvartále roku 2022 napadlo Rusko Ukrajinu a ještě dozníval Covid.

Hráč nebo fotograf?

Chtěl jsem si odpovědět na několik otázek. Zda - jinak hráčský - monitor, by byl schopen za rozumný peníz nahradit některé drahé monitory fotografické. K tomu byste potřebovali, dostatečně kvalitní panel IPS, například a hlavně schopnost zobrazit co nejvíce barev, nejlépe plnohodnotné 12bitové panely a 16bitové LUT tabulky.

Monitor MSI 321UP není typicky fotografický. Některé parametry splňuje, některé jen částečně. Pokud se smíříte s menší barevným gamutem než je AdobeRGB, je pro vás zajímavou alternativou - zejména výbavou a cenou.

Dále bylo pro mě zajímavé rozlišení 4K na 32 palcích, což je ideální kombinace. Když jsem testoval třeba zmiňovaný Benq SW270c, byl vybavený pouze polovičním rozlišením pro 27 palců. Ukázalo se mi, že na 27 palců je 2K v pohodě, ale na 4K už je potřeba 32palcový panel. Takže za mě, volba výrobce MSI na kombinaci 4K a 32 palců byla správná.

A nejpodstatnější věc: ověřit pokrytí barevného gamutu sRGB na 136 % a DCI-P3 na 95 % a zda je to pro fotografy problém, protože pro profi práci byste měli mít v celém barevném workflow ideálně co nejbohatší barevný prostor.

Potřebujete DCI-P3?

Malá poznámka k prostoru DCI-P3. Nejsem přesvědčený o tom, že by tento barevný prostor pro fotografy nebo hráče měl nějaký vážnější smysl, je to barevný gamut pro filmy a jejich studia. Mno, a navíc je velice blízký AdobeRGB, bohužel ztrácí v červených a vrcholně zelených, což pro fotografa je dost podstatné. Za mě zbytečnost.

Monitor jsem postavil a kalibroval vedle excelentního profesionálního AdobeRGB monitoru ColorEdge CG243W. Na první pohled je rozlišení a velikost panelu MSI 321UP dechberoucí, protože velikosti 24 a 30 palců jsou zásadní, zejména, pokud v MSI máte 4x více bodů.

Kalibrace od A do Z

Kalibraci jsem dělal pomocí standardního nástroje SpyderUtility dodávané se sondou Datacolor Spyder5PRO. Dosáhl jsem slibovaného prostoru sRGB 130 procent barevného gamutu.

kalibrační sonda Datacolor Spyder5PRO

Kalibrace monitoru MSI 321UP pomocí Datacolor Spyder5PRO

Kalibrace monitoru MSI 321UP pomocí Datacolor Spyder5PRO

Nový profil jsem si samozřejmě uložil do PC - standardní složka Windows pro profily monitorů - a na samotném MSI 321UP jsem nastavil Calibrate, aby tabulku použil a nepoužíval standardní z výroby.

Raději používám anglické originální Menu, protože někdy agenturní překladatelé manuálů a menu zařízení nemají ani ponětí "wocogo" a v menu se nedá vyznat.

Jak vypadá monitor na stole?

Ergonomie je excelentní. Rámeček je trošku větší na spodní hraně. Jinak je velice úzký. Noha držící monitor je extrémně robustní a dovoluje monitor natočit do stran a také zvedat. Monitor lze také zavěsit na 10x10centimetrový VESA držák.

Vepředu na spodní liště je senzor, který umožňuje měnit jas podle okolní úrovně světla (což nedoporučuji).

Vzadu - po pravé ruce - je joystick, kterým vstupujete a ovládáte menu monitoru. Má více směrových poloh a také stisk - klik. Je to elegantní, ale z hlediska ergonomie trošku nestandardní, ruku musíte ohýbat za monitor a nahmatávat jej, ale dobře, beru jako argument, že zas tak často do Menu monitoru nechodíme.

recenze a test monitoru MSI 321UP

recenze a test monitoru MSI 321UP

Připojení a porty

Vyberu jen ty podstatné. Z předního pohledu vpravo dole je Navigator - tak říkají tomu ovladači v MSI a slouží pro přístup do menu monitoru.

Dále jsou vzadu dole dva HDMI porty, jeden DisplayPort a Type C port s DP (umožňuje tedy i napájení monitoru) a porty USB 3.2 typ A a B.

Na levé straně pak zboku připojení na sluchátka, mikrofon a další dva USB 3.2 porty typ A a čtečka SD karet - pro fotografy dost užitečná věc. Palec nahoru.

Monitor má zabudovaný filtr pro odrušení nežádoucích zvuků z okolí při konferenci.

Vlevo dole je zapínání monitoru zespodu rámečku.

 

recenze a test monitoru MSI 321UP

Závěr, cena a doporučení

Jsme si vědom, že mnozí fotografové se rozhodují podle recenzí, takže chci být maximálně otevřený.

Pokud jste amatérský a poloprofesionální fotograf, za cenu mezi 16 a 20 tisíci včetně DPH je to dobré nakročení do 4K. Pokud jste ale profíci na fulltime. Raději jděte do AdobeRGB, MSI s tímto monitorem nemá tak vysoké ambice. Nebo se podívejte na MSI Creator PS321QR, který splňuje fotografovy vysoké nároky na barevný prostor a standardy 99% Adobe RGB, 99% sRGB a 95% DCI-P3/Display P3 - ale menší rozlišení na 32 palcích a mají ho za 15 000 právě v obchodech.

Jako velkou nadstandardní výhodu přidávající plusové body chci zmínit stínítko, které si jiní výrobci účtují zvlášť, MSI ho dává do standardu a je navíc vyřešeno krásně magneticky. Palec nahoru.

K monitoru MSI 321UP nelze říci hlasitě jediné špatné slovo. Plní, co výrobce slibuje.

Potichu můžeme zašeptat snad jen: ne úplně konzistentnost bílá na celé ploše obrazu. Jinak ve všech parametrech plní očekávání. S výše uvedenou cenovkou kolem 20 tisíc včetně DPH vyplňuje výrazně levnější kategorii ve srovnání s ikonami na trhu, jako je například Eizo ColorEdge CG279X (ovšem EIZO má rozlišení jen 2560 × 1440 pixelů (QHD)) za 55 000 a Eizo ColorEdge CS2731 s rozlišením QHD za 32 000.

Takže ve střední nižší cenové kategorii je rozlišení 4K s ne vůbec špatným 10bitovým panelem (8 bitů + emulace pomocí FRC), kalibrovatelný panel, s USB-C DP, výtečnou alternativou, a vůbec není k zahození pro běžného fotografického nadšence, který si jej bude kupovat z vlastních soukromých peněz a nikoliv na podnikání.

sRGB překonává o 30 procent - ověřeno při kalibraci - a nemusí to pro srovnání s AdobeRGB znamenat tragédii, zejména u těch fotografů, kteří nemají výstavní nebo jiné ambice a standardně produkují fotografie jen pro sebe nebo internet a sociální sítě.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.