Recenze a praktický test LED světlo Jupio PowerLED 360SL

Recenze a praktický test LED světlo Jupio PowerLED 360SL

Vydáno: 3. 3. 2024
Autor: martinkamin

LED trvalé světlo Jupio PowerLED 360 Tentokrát jsem si na recenzi půlčil LED světlo Jupio PowerLED 360SL, se kterým jsem fotografoval na našem setkání Fotobraní Free ve studiu v Praze. Trvalá světla díky LED technologii nacházejí stále více uplatnění ve fotografické praxi. Jejich výhody i nevýhody jsou známy, ale výkon se stále zvětšuje, a tedy rozdíl mezi nimi a blesky pomalu v některých případech smazává.

Test spojený s focením probíhal na Fotobraní Free v našem ateliéru na Letné a také na pozdějším fotografování ve studiu. Celkově jsem měl z Jupio PowerLED 360SL výborný pocit, a to z těchto důvodů:

  • Kovové šasi a konstrukce působí robustně
  • Design je skvělý, až mi připadalo, že by mohlo být i součástí nějakého interiéru
  • Výkon v pořádku, pokud nechcete svítit venku
  • Vyzařovací charakter světla luxusní

LED trvalé světlo Jupio PowerLED 360

Poznámka k fotografii. Můžete vidět, že světlo jsem umístil nad model a že jeho kraje jsou velice ostré, jak je vidět na pozadí.

Kruhové světlo má průměr 47 cm (celkově včetně okraje), má kovový okraj a úchyt, který drží celé těleso zářiče. Celková hmotnost včetně napájení je 3,5 kg. Rozměr je 60x9x60 cm.

Hlavou můžete otáčet ve všech směrech, napájet ji můžete ze sítě nebo z baterií. Vzadu na řídící jednotce je také slot na baterii. Můžete použít baterii, která je kompatibilní se Sony NP-F970, což je ve světě standard, tedy žádné překvapení.

LED trvalé světlo Jupio PowerLED 360

Pozitivní hodnocení

Tedy: focení s Jupio PowerLED 360SL jsem si užil a nebylo nic, co by mě vyloženě rozčarovalo. Vysoce hodnotím design a provedení, protože kruhový tvar s kovovým rámem a kovovou zádí na mě působí velmi elegantně a dokážu se představit, že by klidně mohlo být být součástí interiéru a plnit tam svojí "jinou" roli (kromě toho, že s ním budete natáčet nebo fotit).

LED trvalé světlo Jupio PowerLED 360

Jedná se o trvalé světlo, u kterého ale nemáte možnost úplně jednoduše řídit charakter vyzařovaného světla. LED světlo je tvořeno pouze kruhovou plochu, vyzařuje velice jemné homogenní světlo (s nastavitelnou barevnou teplotou). Abyste mohli jakžtakž definovat charakter světla, musíte ho přiblížit nebo oddálit od foceného subjektu. Stejně ale světlo vyzařuje hodně do šířky - což se vám nemusí vždycky hodit. Uvažovat byste mohli o nějaké voštině, ale tu nemáte jak na světlo upevnit.

LED světlo vydává striktně homogenní světlo

Jak jsem řekl výše, design hodnotím velice kladně, jedná se o celokovové tělo, kdy na zádi najdete řídící jednotku včetně slotu pro baterie. Světlo má rozsah barevných teplot od 3 200 do 5 500 Kelvinů (po 100 K). Já jsem nutně potřeboval otestovat, jak hodně má nastavená barevná teplota vliv na výkon toho světla.

Jak jsem měřil

Naměřil jsem tabulku výstupního výkonu a to tak, že jsem na světle nastavoval výkon na 1, 20, 40, 60, 80 a 100 % pro důležité barevné teploty, tedy 3200 K (barva žárovky), 4500 K (denní světlo) a 5500 (K zábleskové studené světlo).

Já jsem si změřil, jakým způsobem se nastavení výkonu v procentech projevuje na  výkonu vyzářeném a všechno zanesl do tabulky.

Výsledky jsou vypovídající a vyplývá z nich, že pokud máte nastaveno 20 % jasu, výkon světla je 500 luxů ve vzdálenosti jednoho metru, ale při dvojnásobném výkonu tedy 40 % má pouze 700 luxů. Tato nelinearita se ještě promítá do nastavení barevné teploty, takže ani procenta výkonu, ani barevná teplota nemá lineární výstup.

Pokud máte expozimetr, asi je to v pohodě, ale pokud si nastavíte světlo na začátku focení například podle displeje fotoaparátu, změna o 20 procent nebude změna o 20 % výkonu. Při 100% výkonu má světlo při 4500 K největší výkon a to 1400 luxů (výrobce udává 1800 luxů), zatímco při 3200 K pouze 1000 luxů, tedy “teplejší” světlo má nižší světelný výkon téměř o jednu třetinu.

Jak se dočtete z technického datasheetu, světlo je emitováno z 360 LED diod o celkovém výkonu 70 W, přičemž výkon můžete regulovat od jednoho do 100 %. Výkon nastavujete otáčením regulátoru.

Negativní vlastnosti

LED trvalé světlo Jupio PowerLED 360 Kromě pozitiv chci zmínit dvě negativní stránky. První už jsem popsal v tabulce: a to nelinearita výstupu.

A k druhému problému. Sice má LED světlo dálkové ovládání (které 100% někde ve studiu ztratíte), ale nejrychlejší je prostě cesta přímého nastavení. Bohužel regulátor musíte otočit téměř desetkrát, abyste nastavili jiný výkon (pro celý rozsah) a to zdržuje. Do silnějších prstů ho uchopíte těžce a nebudete cítit jistotu při jeho otáčení. Není kolem něj dostatek prostoru.

Závěrem

Luxusní provedení a skvělý pocit z práce s tímto světlem a jeho výtečný design na straně jedné a nelinearita a uživatelsky nesnadné nastavení výkonu na straně druhé. Jinak výsledky skvělé.

Cena

Koncová cena k únoru 2024 je 4990 Kč včetně DPH.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.