Promítání z fotoexpedice v Toskánsku

Promítání z fotoexpedice v Toskánsku

Vydáno: 2. 11. 2011
Autor: martinkamin

Panorama blízko AscianaPromítání fotografií a beseda s expedičním týmem se koná tradičně v NADARu dne 9. 11. v 18 hodin a nyní nově také 9. 12. 2011. Je nutné se registrovat zde.

Pravidelné fotografické expedice do Toskánska letos pokračovaly (po)letním termínem. V září jsme tentokrát ve zcela pestré sestavě značek Pentax, Nikon, Canon, Sony a PENTACON SIX vyrazili na 7denní fotografování a objevování toskánské krajiny a kultury. Fotoexpedici Toskánsko září 2011 organizovalo pro naše fotografické kluby fotografické studio NADAR. Přináším vám jen krátké poohlédnutí a několik málo fotografií z našeho posledního toskánského dobrodružstí.

Jezero Lago di Garda Jezero Lago Di Garda

Pro mnohé fotografy bývá právě září tím pravým termínem. Toskánská krajina se totiž umoudří a zklidní, barevně naladí do temnějších odstínů. Příroda je klidnější a toskánské vlny se vytvarují podle své skutečné charakteristiky. O to víc se ovšem z fotografování krajiny stává náročné a dlouhé kompoziční cvičení s mnoha výzvami, kdy vstáváte ve 4 ráno a fotografujete do pozdního večera. Pro mě osobně je září klidnější částí roku (i kvůli turistům), kdy se můžete posadit do krajiny a v klidu sledovat triliony změn v kompozici, když se jen tak přesunete o dva metry doleva a cypřiš si necháte vyplnit pravou část snímku. Cvak.

Cypřišové samoty v Toskánsku Blízko San Quirico

Zářijová toskánská krajina měla letos méně mlh, protože počasí bylo skoro letní a větrné. Kromě našich tradičních lokalit, které nesmíte v Toskánsku minout, jsme objevovali zcela nové lokality zejména na severu v blízkosti Sieny a na jihu kolem papežské tvrze-hradu Radicófani. Pomyslný prostor mezi těmito dvěma místy se vám ani náhodou nepodaří pročesat tak, abyste v krajině zachytili ty správné kompozice s světelné podmínky.

Ranní fotografování blízko AscianaRocca DOrca

Běžný fotografický den jsme začínali v 6 ráno, protože v 9 hodin bylo slunce příliš vysoko, aby poorané vlny polí vykreslily něco více než jen fotograficky plochou šedo-hnědou krajinu. Zato ranní vstávání ve 4 a fotografování každou sekundu se měnící krajiny bylo o to náročnější. Každý přesun se stativem nebo zaváhání s expozicí znamená v toskánské krajině ztrátu správného světla a tedy celého snímku. Dopoledně jsme vyhledávali další lokality nebo se přesouvali a v krátké dny, kdy jsme vstávali “jen” v 6 jsme se prodírali historickými centry nádherných toskánských městeček. Odpolední fotografování začínalo po 4. hodině a končilo po západu slunce.

Expediční tým před příjezdem do Toskánskaživot v GardaRadicofani místní kostel

Plán fotoexpedice jsme několikrát přizpůsobili aktuálním podmínkám, protože počasí nám přineslo mlhu jen první den, takže jsme maximálně vytěžili čas vhodný pro fotografování.

A co jsme fotili? Ráno jsme začínali většinou krajinou, kromě jediného dne, kdy jsme putovali hned do SIeny na celodenní fotografování tohoto starobylého města. Vyzkoušet jsme si mohli HDR, panoramata, ale hlavně každodenní soupeření s vycházejícím nebo zapadajícím slunce.

Karel fotografToskánská rána

Když se ke všem fotografickým zážitkům začínajícím brzy ráno někde v kraji,
přidá také italská kuchyně a západ slunce v místní pizzerii, srdce každého fotografa zaplesá, takže po fotoexpedici můžete klidně těm, kterým ukazujete fotografie z pravého srdce Toskánska, říci: “Byl jsem tam a Siena mi ležela u stativu”.

Siena DómFlorencie Santa Maria Del FioreFlorencie - reportážní

Pro chod celé expedice bylo velice důležité pohodlné a luxusní ubytování přímo v srdci Toskánska, kde dostupnost všech fotografických lokalit byla pod hodinu autem. Bydleli jsme v pronajaté vile pouze pro nás s kompletním zázemím se samostatným patrem s venkovním bazénem a kompletním zázemím v kuchyni a k dispozici jsme měli kompletní 5tisícový pozemek kolem domu.

Blízko San QuiricoDoma v Toskánsku, vila s bazénem

Do Toskánska jedeme v dalším termínu na jaře 2012, předběžný termín je konkrétně v květnu 5.5.2012 až 12.5.2012. Na tento termín se můžete již nyní přihlašovat. S ohledem na zájem mnoha fotografů se přihlaste raději co nejdříve.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.