40 miliónů zrcadlovek EOS - komentář

40 miliónů zrcadlovek EOS - komentář

Vydáno: 29. 6. 2010
Autor: martinkamin

 V roce 1987 vyrobil Canon první EOS. Ano je tomu 23 let, kdy Canon začal s výrobou svých zrcadlovek, které znamenaly pro fotografický svět významný posun vpřed. Tehdy byli na trhu silnější hráči například NIKON, kteří byli podepřeni historií své výroby, bohatou zákaznickou bází a zkušenostmi s kinofilmovými fotoaparáty.

Když jsem do zprávy o 40miliónté zrcadlovce Canonu nahlédl, zaujala mě také informace o tom, že celou polovinu z oněch 40 mil. zrcadlovek tvoří digitální těla. Jinak řečeno, zatímco od roku 1987 vyráběl Canon kinofilmové zrcadlovky EOS téměř 18 let v počtu 20 mil., druhých 20 mil. - digitálních vyrobil jen za poslední dekádu. Čili nárůst více než skvělý. Tato čísla ukazují mimojiné na to, že kromě ekonomického růstu světa v 90. letech to byla právě digitální technologie a příchod digitálů zapříčinil, že se stále více lidí odvážilo používat zrcadlo pro focení.

Jak se Canonu podařilo vyrábět zrcadlovky - největší nárůst s příchodem digitálů:

Rok Milióny kusů
1987 0
1997 10
2003 20
2007 30
2010 40

Odpovědně musím říci, že po tom, co jsem měl možnost letmo testovat a používat EOS 7D na fotoexpedici v Toskánsku jsem musel smeknout před vývojáři, protože 7D je fotoaparát, který musí vyhovět 90 procentům fotografů (snad kromě toho cropu). Pokrok je to opravdu významný. Podobně i 550D má pro velkou část fotografů zcela dostačující funkce a schopnosti a 18megapixelový čip je opravdu, opravdu znát na kvalitě, a to nemluvím o plnoformátovém 5D mk II, který si podle našich anket přeje skoro polovina fotografů-čtenářů Canonklubu.

Kombinace současných zrcadlovek 7D a 5D mk II pak pro většinu fotografů tvoří bájný Olymp, protože plnoformátová DSLR a APS-C s crop faktorem 1,5 a s rychlostí 8 snímků za sekundu je kombinace, která nemá na trhu konkurenci, navíc se vším lze pořídit FullHD video záznam. Znáte snad bájnější kombinaci?

Řada EOS měla jako první na světě elektronickou komunikaci mezi tělem a objektivem, proto se také modely EOS-1 (z roku 1989) staly klíčovými produkty na trhu. V roce 2000 byla představena první digitální zrcadlovka s čipem CMOS (NIKON používal dlouho CCD, ale nakonec skončil také u CMOS, protože byl nucen přejít plnoformátový čip s nízkým šumem. CCD technologie pro to nebyla vhodná.)

EOS je zkratka pro Electro Optical System.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.