Nový Canon IXUS, Power Shot a DIGIC 5

Nový Canon IXUS, Power Shot a DIGIC 5

Vydáno: 16. 9. 2011
Autor: Daniel Drašar

Canon SX40Canon S100Dnešní konference se nesla v duchu představení nových inkoustových a laserových tiskáren, scannerů pro scan dokumentů a v poslední řadě došlo i na pár novinek z řad fotoaparátů. Všichni jsme netrpělivě čekali, co nového Canon přinese na pulty obchodů ale zemětřesení ve Fukušimě poměrně dost zkomplikovalo jak výrobu, ve druhém kvartálu, tak i samotný dovoz. Bohužel všechny zklamu ohledně další řady Canonu 5D Mk. Žádná z novinek, které Canon představil se netýkala zrcadlovek.

Ano, je tomu tak. Podzimní kolekci fotoaparátů zaměřil na kompakty řady IXUS a PowerShot. Na pulty tedy poputuje nový PowerShot S100 a PowerShot SX40. Nejedná se ale jen o samotné kompakty. Canon se vytáhl a dnešním dnem oficiálně pustil na světlo světa nový digitální čip DIGIC 5, který po letech nahrazuje DIGIC 4. Hlavním tahákem je rychlejší zpracování fotografií, kvalitnější rozpoznání vyvážení bíle, které je aplikováno na celý obraz, nikoli na jednotlivé osvětlení díky funkci Multi-area White Balance a.t.d. Nový DIGIC 5 též o 75% snižuje šum při všech nastaveních ISO.

Co přinášejí nové dva PowerShoty
Canon PowerShot S100 je malý kompaktní fotoaparát řady S, vybavený novým procesorem DIGIC 5 a CMOS snímačem o velikosti 1/1,7 s rozlišením 12.1MPx. Dále je vybaven širokoúhlým 24mm objektivem Canon o světelnosti f/2.0 s 5x optickým zoomem a vylepšeným systémem Canon HS. V kombinaci s inteligentní stabilizací poskytuje čistý obraz jak u fotografie, tak i u Full HD videa. Fotoaparát obsahuje též GPS snímač, který do každé fotografie uloží souřadnice místa vyfocení. Maximální nastavitelné ISO je 6400 a ve spojení DIGIC 5 a CMOS dokáže fotoaparát vyfotit v sekvenci 6,9 snímků za vteřinu. 4-krokový optický stabilizátor bude bojovat s chvěním při fotografování a natáčení videa a na výběr máme ze sedmi režimů stabilizace...  Fotoaparát má neuvěřitelnou tloušťku 26,7mm a bude se dodávat ve dvou barvách. Matné černé a titanově stříbrné. Fotoaparát má sice mnoho dalších funkcí, ty ale přineseme v podrobnějším článku o každém z nich.
Canon PowerShot SX40 je pro mě již větším přínosem a to především proto, že k falešným zrcadlovkám(EVF) jsem přirostl už v roce 2002, kdy jsem si pořídil tehdy technologickou bombu a to Olympus C700. V roce 2006 jsem si koupil vlastně první Canon a to byl zrovna model S5is ze kterého SX40 vychází koncepčně. Standardně byl zachován vyklápěcí display, množství nastavení režimů chování, LCD hledáček, natáčení videa ve stereu a.t.d.
Nová SX40 je vybavena též procesorem DIGIC 5, CMOS snímačem o 12,1 MPx a naprosto šíleným rozsahem objektivu který začíná na 24mm a končí na 840mm. Jedná se tedy o ZOOM o 35x násobném přiblížení. Neuvěřitelné je, že fotoaparát je i tak velice malý a celý kolos z fotoaparátu vyjede ven při maximálním přiblížení. Opět se zde očekávají nové funkce díky novému procesoru včetně funkce Panning IS pro zachycení závodních akcí. Tuto funkci má i S100. Optický stabilizátor je 4,5 krokový a o ostření a pohyb se stará ultrasonický motorek.
 
Výčet nových možností je veliký. DIGIC 5 je procesor, který do této doby přišel, no možná i trošku pozdě, ale přece. Díky vysoké rychlosti zpracování obrázků a kvalitě výstupu si určitě zaslouží svojí pozornost a je to jen důkazem, že kompakty se stále více přibližují zrcadlovkám. Bohudíky hlavně EVFky. U menších kompaktů se zase naopak dbá na design, jednoduchost ovládání a velikost, kdy mobilní fotoaparáty začínají být díky skladnosti hodně žádané. Běžný uživatel si s takovým fotoaparátem vystačí a tak musejí firmy odpovědět krásným designem, skladností a jednoduchostí.
 
Na závěr nezbývá než doufat, že nový DIGIC 5 začne společnost Canon montovat i do zrcadlovek a tím jejich vybavenost u nižších tříd ještě o něco vzroste.

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.