Test stativu GITZO GT1840C s hlavou GH1781QR

Test stativu GITZO GT1840C s hlavou GH1781QR

Vydáno: 27. 2. 2011
Autor: Radek Fiala

Značka GITZO patří v oblasti stativů mezi špičku. I přesto se najde pár – řeklo by se zbytečně nedomyšlených – detailů, které na jinak výborném celku zamrzí. Zkoušen byl tentokrát zástupce řady čedičových stativů, tedy produktové řady, kam lze sáhnout, pokud hledáte velmi lehkou konstrukci s vysokou nosností a zároveň za rozumnou cenu. Podívejme se na nejmenší a nejlehčí z nich, v setu s originální hlavou.

Stativové nohy GT1840C -  jsou složeny ze čtyř sekcí, se zamykacím firemně patentovaným systémem G-lock. Zámky lze na složeném stativu odemknout všechny naráz skutečně jedním pohybem ruky. Jejich aretace je samozřejmě možná v libovolném stupni vysunutí nohou a nevyžaduje nijak přehnanou sílu, aby uzamčení bylo opravdu pevné. Zámky je nutno zamykat postupně po jednom. Velmi podobně se tvářící systém používá Velbon pod jménem Twist Lock. GITZO je rozhodně pevnější a vyžaduje menší sílu při aretaci. Velbon se ovládá pouhým otáčením posledního dílu, avšak celkové nastavení délky je tím méně přesné a pohodlné, protože ačkoli chcete vytáhnout jen dva díly nohou, nejdříve se vysunou ty nejtenčí.

 Aretace sklonu nohou vůči středové tyči se provádí velmi jednoduchým vytažením plastového zámku a jeho opětovného zasunutí do kovového výstupku v požadované poloze, přičemž lze zvolit tři polohy. Kloub nohou klade při nastavování ideální odpor, takže se při zvednutí stativu nestane to, že by se samy složily k sobě. Nohy jsou zakončeny nedemontovatelnými plastovými patkami.

 

Středová tyč je též z čedičových vláken. Její poloha se snadno aretuje zámkem na způsob křídlové matice, což je snazší a rychlejší, než jakékoli šroubování z boku u jiných výrobců, ovšem prodlužuje složený stativ o cenné centimetry. Na spodním konci středové tyče je háček pro pověšení zátěže. Ten lze snadno vymontovat s celou záslepkou a středovou tyč otočit "hlavou dolů" mezi nohy - ideální pro focení makra. Stativovým nohám tedy v celku není co vytknout.

 

Hlava GH1781QR

Hlava se dodává ke stativu v setu a celek je tak za velmi zajímavou cenu. Zároveň je tento kousek s oranžovými prvky ke zbytku stativu elegantně barevně sladěn. Hlava je kulová a vhodná pro panoramatické focení, takže obsahuje dva základní ovládací prvky.

Plastová páčka fixuje natočení hlavy horizontálně - lze nastavit odpor, přičemž lze na stupnici sledovat o kolik stupňů bylo hlavou otočeno. Nejsem tvůrcem panoramatických fotek, ale dokážu si představit, že taková věc může tvorbu usnadnit. Po maximálním uvolnění páčky klade hlava při otáčení stále malý odpor pro plynulé otáčení aparátu bez cukání.

 

Kovové ovládací kolečko zamyká hlavní kulový čep. Pro zcela pevnou aretaci vyžaduje až překvapivě malou sílu dvou prstů a stejně snadno se povoluje. Při nasazení těžšího aparátu je trochu problém vychytat moment, o kolik je nutné kolečkem pootočit pro ideální uvolnění kloubu, aniž by vám aparát celý přepadl na doraz. Typicky, když chci kompozici změnit jen o malý kousek, je výhodné pracovat s určitým odporem kulového čepu, kdy nemusíte pevně držet fotoaparát, ale jen jej drobně přesměrovat. Toho lze docílit jen ve velmi malém rozsahu natočení kolečka a chce to asi jen cvik. Nebo použít jinou hlavu s možnosti nastavení předpětí síly.

 

Hlava má integrované tři vodováhy, abyste už nikdy nemuseli poslouchat, na jakou stranu vám zrovna tenhle záběr padá. Vykrojení kulového čepu naproti ovládacímu kolečku samozřejmě umožňuje i focení na výšku, přičemž lze sledovat vodováhu v krčku hlavy. Potud je vše v pořádku. 

Trochu zklamáním je pouze samotná rychloupínací destička. Jednak je rozměrově poměrně malá, což může neblaze přispět ke stabilitě těžší soustavy. Ačkoli má gumový povrch, hlavně pro focení na výšku budete potřebovat aparát pořádně přitáhnout pro pevné spojení. A to jen tak rukou nepůjde, byť je šroub vroubkovaný. Musíte tak po kapsách nosit pětikorunu na dotahování a povolování. Už Murphy však věděl, že jí v kapse mít nebudete. Posloužil tedy i klíč od auta. K nouzovému dotažení bohužel neposlouží žádná součást stativu, ani hlavy. Zmiňovaný Velbon používá i na hlavě s nosností násobně nižší daleko větší destičku a k jejímu utahování je k dispozici poměrně rozměrný výklopný kus železa.

Samotné upínání destičky je řešeno poměrně chytře. Nejdříve musíte překonat odpor pružné pojistky a při dobře nastavenému bočnímu šroubu už jen zaklapnout širokou páčku pod destičku. Rychlé, snadné a pevné řešení. Stejně tak dobře funguje pojistka, která nedovolí destičce opustit hlavu, dokud není stlačena, což může výrazně přispět k bezpečnosti aparátu při jinak neopatrném zacházení.

Závěrem

Set čedičového stativu GITZO GK1880CQR a hlavy GH1781QR rozhodně dělá čest své značce. Minimální rozměry a váha jej předurčují pro cestování. Spolu s vysokou nosností, dosaženou precizním zpracováním a použitými technologiemi nemá v cenové kategorii mnoho konkurence ze světa nejlépe vnímaných značek. Jako většina věcí ve světě, který není ideální, má i drobné nedostatky, na které se ovšem lze připravit (nosit po kapsách pětikorunu či klíče).

Materiál Čedič
Konstrukce Tři nohy
Maximální a minimální výška 113,5 cm / 26,5 cm
Jde otočit středový sloupek? ano (vhodné na makro)
Délka složeného stativu (bez hlavy) 43 cm
Hmotnost stativu (bez hlavy) 1,18
Počet segmentů noh 4
Maximální zatížený stativu 7 kg
Použitá stativová hlava Ano - kulová
Nosnost stativové hlavy 10 kg
Cena stativ je v současnosti v akci za 9 990,- Kč

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.