Focení s mobilem: Google Camera zase o něco lepší, ale Instagram to není

Focení s mobilem: Google Camera zase o něco lepší, ale Instagram to není

Vydáno: 18. 4. 2014
Autor: martinkamin

Google Camera fotit s mobilemNa našich fotografických klubech se chceme také věnovat focení s mobilem, protože ten máme na rozdíl od "velkého" fotoaparátu stále s sebou. Google tento týden uvolnil novou verzi své aplikace Google Camera verze 2.1.037.

Kromě tradičních věcí, které od fotoaparátu v mobilu čekáte se některé věci změnily - k lepšímu, ale stále je před Google Camera dlouhá cesta, aby se z ní stal kreativní spolehlivý nástroj. Zatím je focení s mobilem tak nějak zábava a Google Play existují mnohem lepší aplikace - najděte si třeba podle klíčového slova Camera... Desítky dalších variant.

Nově přibyla v Google Camera možnost vyrábět panoramata podobnou technikou, jak jsme byli zvyklí pro Sféry (Sphere) a také možnost simulovat malou hloubku ostrosti, která teprve dává focení s mobilem nádech "velké" fototografie.

Celkově tedy máte v nově verzi Google Camera k dispozici

  • Camera - fotoaparát,
  • Camera Lens Blur - změnšit hloubku ostrosti rozmazáním části obrazu, simulace fotografií, jak je pořídíte s dospělým fotoaparátem,
  • Panorama - jednořádkové panorama,
  • Photo Sphere - vytváření panoramat 360º,
  • Video.

Instalace

je triviální, jako pro všechny Google Play aplikace. Stačí se z mobilu připojit na Google Play a do vyhledávání zadat Google Camera.

Google Camera jak fotit s mobilem

Po instalaci se objeví stavové okno, informace, že Google Camera je nainstalovaná a informace o nové verzi.

Google Camera jak fotit mobilem Google Camera jak fotit s mobilem Google Camera jak fotit s mobilem

Nová vlastnost Google Camera - Camera Lens Blur vám dá do ruky skutečný fotoaparát. Ikdyž její ovládání musíte nejdříve nějak přijmout, lze s tím nafotit rozumné fotografie, je si musíte dát pozor na některé detaily.

Je na to v mobilu přímo průvodce. Focení probíhá stejně jako v případě bežného fotoaparátu (Musíte mít z levé strany vyjíždějící lišty aktivováno Lens Blur).

Google Camera fotit s mobilem

 

Jednotlivé kroky při fotografování Lens Blur

1. Nejdříve vyfotíte portrét Lens Blur, stiknete spoušť dole (případně kliknete na obrázek, kam chcete zaostřit), Google Camera vás vyzve, abyste mírně a ...pomalu... posouvali fotoaparát směrem nahoru. Dělá to obvykle cca 5-10 cm. focení s mobilem
2. Jakmile je fotografie v pořádku pořízena, zobrazí se fajvka. jak fotit mobilem
Google Camera snímek zpracuje a automaticky rozostří okolí místa, kde jste jej nechali zaostřit. focení s mobilem
Hotový snímek. Pokud se vám místo zaostření a míra rozostření pozadí nelíbí nebo nehodí. Ťukněte na obrázek spouště na spodní části. focení s mobilem
A upravte místo zaostření a důraz efektu. focení s mobilem
Hotový snímek focení s mobilem

Zjistili jsme, že v některých případech rozostření pozadí dělá problémy, to například, když vyfotíte konvici na vodu. Algoritmus si nějak neví rady, to s vnitřní částí obrazu, kterou má sice rozostřit, ale neví jak.

focení s mobilem

Když se spolu skamarádíte, dá se s tím společně se zpracováním obrázků docela pohrát, takže focení a Instagram může být zábavné. Zpracování fotografií v Androidu je pak snazší.

focení s mobilem

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.