Jak vyvolávat fotografie

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

Fotografický film KODAK T3200MAX se vrací zpět

Legendární film KODAK P3200TMAX se vracíFotografický film KODAK PROFESSIONAL T-MAX P3200 Film / P3200TMZ vyniká zejména při scénách s minimem okolního světla. Jedná se o vysoce citlivý film s jemným zrnem. Použijete jej pro focení akčních záběrů, díky vysoké citlivosti budete moci fotit z ruky, a nebo na ulici v místech s minimem světla. Hlavně v situacích, kdy nemůžete použít blesk.

Jaký objektiv je váš nejoblíbenější? Grafy z katalogu Adobe Lightroom vám napoví

Katalog Adobe LightroomPokud používáte Lightroom pro editace/zpracování a katalogizaci svých fotografií, je velice užitečné se podívat na své portfolio poněkud jinýma očima. Například zjistit, který objektiv používáte nejčastěji nebo jak často jste fotili na citlivost ISO 25600. Všechny informace o vašich fotografiích můžete pak přehledně zobrazit pomocí Dashboard - internetové služby zdarma.

Jak publikovat fotografie z Adobe Lightroom přímo na Instagram

Jak publikovat fotografie z Adobe Lightroom na InstagramSociální sítě se zasloužily o věhlas nejednoho současného fotografa. Proto se hodně hovoří o Instagramu, který je určený zejména fotografům a videoblogerům. Ovšem, bohužel je zaměřený spíše na fotografie z mobilů a tabletů. Fotografie, které produkuje se svým fotoaprátem a zpracováváte je v počítači, je pak těžké do Instagramu dostat. Připravil jsem návod, jak to uděláte jednoduše.

Vzniká další konkurence Adobe Lightroom: ON1 Photo RAW

Produktu Adobe Photoshop Lightroom dýchá na záda hned několik aplikací. Zatímco Apple oznámil v roce 2014 ukončení vývoje Aperture, na platformě Windows začíná houstnout atmosféra. Lightroom musí čelit stále více aplikacím jako Capture One Pro, DxO Optics, Affinity Photo, Raw Therapee, Corel AfterShot Pro atd. Do toho se na koci roku přidá novinka: ON1 Photo RAW.

Zakázaná výstava fotografa Karla Richtra se mohla znovu narodit

Karel Richtr wet plate fotografie velkoformátová fotografieJedním z vybraných fotografů naší každoroční publikace s nejlepšími fotografiemi daného roku je Karel Richtr. Zaujala nás zejména tradiční technika mokrých desek, kterou Karel pro vyvolání svých fotografií používá. Že se jedná o dnes již unikátní technologii se přesvědčíte jednak v dalším ročníku Ročenky Fotografie, a také v tomto rozhovoru.

Kinofilmy neskončily, fotograf vyrábí vlastní negativní JCH StreetPan 400

negativní černobílý film JCH StreetPan 400Je zřejmé, že tento článek netrhne rekordy ve čtenosti, ale přesto jej chci s ohledem na to, že mi tady na stole leží čtyři staré filmové zrcadlovky, publikovat. Třeba se někomu černobílá negativní čtyřstovka může hodit. Jeden fotograf začal vyrábět svůj vlastní film.

První zkušenosti: Adobe Lightroom Mobile pro tablety

Adobe Lightroom mobile pro tablety AndroidAdobe uvolnilo ZDARMA Adobe Lightroom Mobile verzi 1.4 pro Android, takže jej máme nyní možnost na tabletech Android vyvolávat fotografie podobně jako na vašem počítači. 100% to sice není, ale významná pomoc na cestách určitě ano.

Jak snadno otevřít náhledy RAWů (.CR2) z fotoaparátu Canon ve Windows

Jak zobrazit RAWy ve WindowsŘešil jsem to už asi tisíckrát. Někdo vám podstrčí počítač s Windows. Na vaši radu začal fotit do RAWu, ale najednou nemá možnost zobrazit fotografie v náhledu. Windows totiž neumí standardně zobrazit náhled uložený RAWu. Zde je videonávod, jak to snadno vyřešit.

Postup: Jak nahrávat fotografie na Facebook, aby je nezničil

Jak facebook ničí fotografie, jak to řešitProč mi facebook zničí fotografii? Proč jsou fotografie menší, než jsem je tam nahrál? Mám na Facebook nahrávat raději JPG formát v jiném rozlišení? Nebo mám snížit komprimaci fotografie ve formátu JPG? Proč Facebook ničí fotografie a jak je připravit, abych se tomu vyhnul? Jak mají být veliké? Tak na tyto otázky odpovídám pořád a osobně s Facebookem bojuji také. Po přečtení desítek článků jsem jasnou dvovětou odpověď nedostal, většinou se diskutuje, ale nikdo to neověřuje. Já to udělal, kompletně se 120 fotografiemi. A výsledky jsem sepsal sem na FOCUSCLUB.CZ.

Jak zapnout skrytou funkci DEHAZE v Adobe Lightroom

video návod dehaze Adobe LightroomAdobe podivně zvýhodňuje cloudové aplikace. A teď už zcela otevřeně. Dokázal to nález internetových uživatelů, kteří objevili, že funkce DEHAZE (odstranění zamlžení fotografie) je skutečně ve všech verzích Adobe Lightroom 6.1 a CC zabudována. Rozdíl je jen v tom, že verze 6.1 (tedy neklaudová) nemá funkci DEHAZE “vytaženu” do menu modulu DEVELOP. Zde je podrobný návod a instruktážní video, jak si DEHAZE zprovoznit.

Od Canonu zadarmo - vyvolávání fotografií, ovládání fotoaparátu, panoramata

Canon Solution DIsk, co vám nabízí? Zcela zdarma aplikaceV našich konferencích na CanonClubu a na diskuzní skupině CanonClubu na Facebooku se neustále opakují dotazy, čím a jak vyvolávat fotografie z fotoaparátů Canon. V tomto článku najdete návod, odkud aplikace stáhnout, jak je instalovat a co všechno vám Canon ZDARMA nabízí. To stojí za to, ne?

Utajená funkce v Lightroom, zatím nezveřejněná. Kdy bude?

V našem posledním komentovaném článku k uvedení Adobe Lightroom CC a Adobe Lightroom 6 jsme zatím nekomentovali jednu schopnost/vlastnost, o které se zatím pouze mluvilo, ale Adobe ji do této nové verze nezařadilo. Jedná se o ostranění tzv. oparu z fotografií, tedy dodání kontrastu a barevnosti do fotografií, které jsou jakoby v oparu nebo zamlžené. V článku je video.

Fotografické monitory EIZO pro fotografy, přehledová tabulka

EIZO CS 240 širokogamutový monitor pro fotografyV minulých článcích jsme vám nabídli několik recenzí monitoru EIZO CS240, ale také ukázku kalibrace tohoto monitoru s širokým gamutem. Pokud uvažujete o fotografickém monitoru, Proč by fotograf měl uvažovat o monitoru s širokým gamutem, když si může koupit klidně za 4000 nějaký lepší kancelářský? O tom je tento článek.

Fotografický program s vítězi pořádaný Czech Press Photo pro veřejnost

autorská beseda Jan Zatorský Každodenní životFOCUSCLUB.CZ vás srdečně zve na seriál akcí pořádaných organizátorem fotosoutěže Czech Press Photo. Po vyhlášení výsledků letošní výroční 20. soutěže následuje řada akcí pro veřejnost, kde autoři a vítězové některých kategorií Czech Press Photo představí to nejlepší ze svých fotografický portfólií. Budou následovat workshopy, přednášky, semináře, zde je jejich termínovník.

Focení s mobilem: Google Camera zase o něco lepší, ale Instagram to není

Google Camera fotit s mobilemNa našich fotografických klubech se chceme také věnovat focení s mobilem, protože ten máme na rozdíl od "velkého" fotoaparátu stále s sebou. Google tento týden uvolnil novou verzi své aplikace Google Camera verze 2.1.037.

Lightroom na iPAD, instalace zdarma, Camera RAW a proč používat DNG

Adobe Lightroom mobileKrátká a rychlá informace: Adobe Lightroom má novou verzi 5.4, upravovat fotografie můžete také na tabletu iPAD, existuje nová verze Camera RAW 8.4 a nová verze DNG Converter 8.4.

Ztratila se vám exportní nastavení v Lightroomu? Návod, kde je najít.

Adobe LightroomAdobe Lightroom používám skutečně denně, zejména pro snadnou organizaci fotografií a přehledu, který mi nabízí. Občas - zcela nepředvídatelně - se mi ale ztratí uživatelská nastavení pro export. To je nemilé, protože většinou jich mám desítky a znova je vytvářet je opruz. Stává se to také při ugrade na vyšší verzi. Jak Adobe Lightroom nastavit, aby se vám to nestával a kde je hledat?

Lightroom začali zdarma přidávat do krabic k EOS 6D a 5D Mark III - ale jen v Evropě

Adobe Lightroom vrs Digital Photo ProfessionalChcete si kupovat fullframe? Tak teď máte docela příležitost. Vypadá to, že se ledy pohnuly a Canon společně s prodejci a společností Adobe připravili akci, v jejíž rámci by zákazníci, kteří si pořídí Canon EOS 6D nebo Canon EOS 5D Mark III, získají plnou licenci na Adobe Lightroom 5 zdarma.

Adobe ustupuje a připravilo Photoshop a Lightroom za 10 Euro měsíčně v klaudu

Adobe Creative CloudAdobe ustoupilo - alespoň načas - z relativně vysokých poplatků za nabubřelé klaudové balíky, které fotografové nikdy nepoužijí - snížilo cenu na 9,99 Euro.

Jak najít a instalovat nejnovější verzi Digital Photo Professional

DPPDigital Photo Professional (DPP) dostáváte od Canonu zdarma s každým fotoaparátem. Často se ale stane, že si koupíte bazarový kus nebo jste jen u jiného počítače a RAWy byste rádi vyvolali a nebo potřebujete nejnovjěší verzi. Sepsali jsme pro vás návod, kde aktuální verzi hledat, stáhnout a jak ji nainstalovat.

Amazon nabízí studentskou verzi Lightroom za 33 dolarů

Na americkém Amazonu se objevila další zlevněná verze Adobe Lightroom - tentokrát pro studenty a učitele za 33 dolarů. Nevíme, jak dlouho akce bude trvat, takže pokud máte možnosti a vyhovujete podmínkám, vřele doporučuji. Lightroom školíme na kurzech pro naše členy klubů a běžně s ním pracujeme. Zkušenosti jsou výtečné.

Tato zpráva může hodně zajímat také fotografy s Nikonem, protože jejich vývojáře Nik Software tento týden koupila společnost Google a není zatím, jasné, jak to bude dále s View NX a Capture NX2 - nástroji pro zpracování a vyvolávání fotografií.

Má pro focení života smysl kupovat zrcadlovku?

Photo © Constantine Manos/Magnum Photos Crete. Chania. 1962. Man reading newspaper.

Ve vlnobití nových produktů, které přináší SLT, VR, IS, G, EF-S, AF, APO, D II se na facebook profilu mého známého fotografa, grafika a designéra objevil opravdu zajímavý komentář-úvaha pro ty, kteří se chtějí vrhnout na nákupy nové zrcadlovky nebo fotoaparátů. Otiskujeme názor Lubomíra Mojzese, kterého najdete na Facebooku se závěrečnou výzvou: Koukejte a vnímejte. To, o čem píše Lubo, najdete snadno v internetových archívech agentur MAGNUM, VII Photo Agency nebo Getty Images. Jedná se o klasické černobílé snímky pořízené zcela obyčejnými objektivy, ale přesto s vynikajícím světlem, duchem a kompozicí. Dále text Lubomíra:

Jak v části fotografie vytvořit iluzi "mimo hloubku ostrosti"

K sepsání tohoto návodu mě přiměla nová verze Adobe Photoshop CS 6, která některé podobné "vychytávky" má v základní výbavě. Když ale máte starší verzi, můžete si snadno pomoci podle tohoto návodu. Snažil jsem jej připravit pro co nejsnazší použití.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.