Canon slaví desetimilióny aparátů a objektivů

Canon slaví desetimilióny aparátů a objektivů

Vydáno: 18. 10. 2011
Autor: Tomas Pribyl

Říjen letošního roku je pro Canon velmi významným měsícem, když je dvakrát důvod k otevírání šampaňského. V polovině měsíce byl totiž vyrobený padesátimilióntý fotoaparát řady EOS – a do konce října padne kulatá hranice taky u objektivů EF. U nich by mělo pomyslné výrobní počítadlo překročit hranici sedmdesáti miliónů.

EOS je zkratka z anglického „Electro Optical System“ (ovšem zároveň jde o starořeckou bohyni úsvitu) se začaly vyrábět před téměř čtvrt stoletím: výrobní linky fukušimské továrny sjel první EOS 650 v roce 1987. Šlo o první sériově vyráběný přístroj s elektronickým ostřením, což ve své době znamenalo skutečnou revoluci. Na špici technologické pokroku pak řada EOS zůstala: o tom svědčí i skutečnost, že deseti miliónů vyrobených přístrojů dosáhla v roce 1997. Tedy po deseti letech. Dalších deset miliónů pokořila už po šest letech. Další desítka miliónů trvala čtyři roky – následující jen tři roky. Posledních deset miliónů opustilo brány továren během půldruhého roku.

Podobně bohatá a inovativní je historie výměnných objektů EF, která se začala psát v roce 1987 v utojamské továrně. Dosud spatřilo světlo světa přes šedesát základních typů (jejich derivace v to nepočítaje).

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.