Nejobsáhlejší recenze blesku Nissin Di866

Nejobsáhlejší recenze blesku Nissin Di866

Vydáno: 24. 11. 2010
Autor: admin

Nejvyšší z řady blesků od firmy Nissin nejspíš přitáhne pozornost Canonisty hlavně faktem, že ačkoliv specifikacemi konkuruje Canonu 580 EX (II) jakožto nejvyššímu z firmou nabízených blesků, cenou se naopak zařazuje po bok střednímu modelu 430 EX II. Atraktivní cena ovšem není jediným lákadlem na zákazníka, Nissin Di866 dostal od svých tvůrců velmi zajímavou sestavu ne zcela běžných funkcí a také široké možnosti synchronizace, které ocení hlavně ždímači malých blesků - strobisti. Redakce Canonklubu získala k recenzování všechny tři modely systémových blesků od firmy Nissin. Několikastránkovou recenzi si přečtete v tomto článku, jehož autorem je fotograf a spolupracovník redakce Canonklubu Pepa Havlín.

Nissin nabízí alternativu k originálním systémovým bleskům od Canonu. Firma Nissin však vyrábí tyto blesky nejen pro zrcadlovky Canon, ale i pro další systémy. Systémové blesky naleznou využití ve většině fotografických žánrů. Ať již jako hlavní zdroj světla nebo jen pro dosvětlení se systémové blesky používají pro fotografování lidí, zvířat, věcí i krajiny, ve dne, v noci, za šera, když je zataženo a nebo když svítí ostré polední slunce. Zkrátka a dobře, blesk patří do té úplně základní fotografické výbavy, podobně jako třeba stativ. Na rozdíl od studiových blesků mají systémové blesky výhodu automatické regulace síly a jsou malé a lehké, pracují vždy na baterie, takže je lze snadno použít kdekoliv. Canonklub vám nyní přináší recenzi prvního testovaného blesku Nissin.

Výbava

V balení s bleskem dostaneme samotný blesk, textilní pouzdro na něj, stojánek a manuál. Pouzdro není tak dobře vyměkčeno jako u 580 EX, a proto blesk není tak dobře chráněn proti nárazům. Také pouzdro nemá vnitřní kapsičku na stojánek, což je škoda. Naopak, co pouzdro oproti jeho Canoní verzi nabízí navíc, je jednoduché, ale pevné poutko na opasek. Stejně tak i stojánek od Nissinu má navrch, ve spodní části obsahuje kovovou vložku se závitem a tak budí rozhodně lepší dojem než celoplastové řešení od Canonu.

Z konektorové výbavy blesk nabízí PC zdířku, napájení z battery packu kompatibilní s Canonem a mnoha dalšími a miniUSB pro update firmware. I přesto, že PC konektor nemá závit, tak jistě zvýší atraktivitu tohoto blesku pro fotografy využívající blesky jako studiové vybavení.

Blesk je vybaven vyklápěcí rozptylkou a vysouvací odraznou bílou kartičkou jak je dobrým zvykem v této třídě. Proč kartička chybí u Canonu 430 EX asi nechápe nikdo.

Mechanické vlastnosti, utěsnění, hlučnost

Samotný blesk velikostně odpovídá zhruba největšímu Canonu, jeho hlava má velmi podobné rozměry a tak lze použít různé nasouvací modifikátory světla jako difuzory a komínky určené pro Canon 580 EX (II).

Hlava blesku Nissin Di866 je otočná o 270° (180° doprava a 90°doleva) což úhrnně odpovídá rozsahu otáčení Canonu 430 EX (II). Na rozdíl od Canonu ale inženýři v Nissinu zvolili “mrtvý úhel” smysluplně a tak je i při svislém focení možné blýskat i za sebe. Blesk neumožňuje sklopit hlavu níže než je standartní poloha tak, jako to umí Canony řady 580.

Nissin Di866 nemá aretaci přímé rovné polohy a tak není třeba pro jeho otáčení a naklápění mačkat pojistku jako u blesků Canon, což na druhou stranu skrývá nebezpečí náhodného vyhnutí blesku, např. při prodírání se mezi lidmi.
Nejvyšší model ze stáje Nissinu používá k upevnění do sáněk fotoaparátu přítlačnou matici spojenou s vysouvajícím se kolíčkem, tedy obdobný systém jako jsme mohli dříve vidět u Canonu. Tam byl ale poté nahrazen podstatně šikovnějším rychloupínáním.

Jako dobrý a systémový krok považuji použití zásobníků na baterie, které jsou stejné pro všechny tři aktuálně nabízené blesky Nissin. Díky tomu lze vyměnit všechny čtyři baterie během okamžiku. Při výměně baterií je uživatel hýčkán například i tím, že se všechny čtyři baterie vkládají stejným směrem čímž je výměna dále urychlena a zjednodušena.
Blesky od Nissinu nejsou nijak utěsněny proti vlhkosti a prachu, což sice nepotěší fotografy outdoorových akcí, ale pro většinu použití to nebude představovat žádný problém.

Jednou z nejvýraznějších vad recenzovaného blesku je podle mého názoru jeho hlučnost. Blesk je výrazně slyšet hlavně při zoomování, kde ho jím vydávané zvuky posouvají za hranici použitelnosti pro focení v klidném prostředí, jako jsou např. svatby. Hluk zoomu působí velmi rušivě i pro okolí. Zřejmě je zde použit pro pohon zoomu nevhodný motorek a je možné, že v příští revizi bude problém odstraněn. Dále blesk vydává vytrvalé, nepravidelně kolísavé pískání po celou dobu provozu a ne jen při nabíjení. Toto obvykle slyší samotný fotograf.

Ovládání

Čím jsou nároky na rychlost a pohotovost při focení větší, tím více vstupuje do hry kvalita a ergonomie ovládání blesku. Zde se Nissin snaží získat své zákazníky nečím, co tu dosud nebylo - barevným displejem. Ve světě systémových blesků je to opravdu novinka stejně tak, jako snaha o zjednodušení ovládání použitím menu namísto hardwarových tlačítek pro jednotlivé funkce. Není tak potřeba přemýšlet, jaké tlačítko co dělá, stačí jen sledovat obrazovku a procházet menu pomocí pětisměrného ovladače. Zatímco pro začínající uživatele je toto jistě výhoda, zkušenejšího fotografa tento způsob bude brzdit a to z několika důvodů. Blesk na stisky tlačítek reaguje velmi pomalu a tak je procházení skrz nabídky občas frustrující. Neškodilo by přidat aspoň jedno tlačítko navíc, aby nemusely protichůdné funkce jako je potvrzení a krok zpět být sdíleny jedním tlačítkem přepínány podle kontextu. Displej při práci s bleskem pořád svítí a jeho jas nelze nastavit a tak v temnějším prostřední nepříjemně oslňuje fotografa i lidi za ním. Kvalita displeje odpovídá těm z prvních barevných mobilních telefonů, úhly viditelnosti jsou velmi malé a překreslování pomalé.

Displej je čtvercový což přináší výhodu v podobě automatické změny orientace obrazu při otočení fotoaparátu do svislé polohy. Toto otáčení je však zřejmě řízeno velmi primitivní elektronikou, a tak dochází k samovolnému otočení obrazu už i při jemném zatřesení fotoaparátem a jelikož každá tato operace chvilku trvá, tak si občas budete muset počkat, než na displeji něco uvidíte.

Do jednotlivých režimů blesku vstupujete pomocí ikon v hlavním menu a každý režim má dále své vlastní menu s nastavením. Z hlavního menu pak lze vstoupit do globálního nastavení celého blesku.

Zajímavá a velmi vítaná funkce je zámek tlačítek, který aktivujete krátkým stiskem tlačítka pro zapnutí/vypnutí. Toto tlačítko je vůči okolí mírně zapadlé a tak je zmenšeno riziko nechtěného zapnutí např. v zavazadle. pokud by k tomu i přesto došlo, blesk by se po krátké chvíli neaktivity sám uspal. Návrat ze šetřícího režimu je okamžitý, na rozdíl od samotného zapnutí blesku, které chvíli trvá.

Speciální vlastnosti - bezdrátové řízení

Nissin Di866 se pyšní několika specialitami, které nejsou mezi systémovými blesky samozřejmé. Nissin se v adaptování Canoních technolgií dostal tak daleko, že dokonce nabízí systém vzdáleného řízení kompatibilní s bezdrátovým E-TTL II a jednotka může být provozována v režimu Master i Slave, podobně jako Canon 580 EX (II). Nissin Di866 tedy můžete použít pro bezdrátové odpalování Canonů řad 430 a 580 stejně tak jako sama sebe. Komunikace probíhá opticky pomocí záblesků těsně před expozicí snímku a tak počítejte s trochu delší odezvou spouště a nutností dobrého přenosu světla mezi řídící a řízenou jednotkou. Toto chování je však společné i pro systém sestávající pouze z komponentů od Canonu, není to vada, ale přirozená vlastnost této technologie.

V nadřízeném režimu (master) máme možnost odpalovat blesky v E-TTL a manuálním režimu tak, jako u Canonu 580 EX. Zde se ukazuje výhoda grafického displeje, který dovede nastavené parametry výkonů nebo poměrů jednotlivých skupin přehledně zobrazit v tabulce. Poměr výkonu mezi skupinou A a B lze stejně jako u Canonu nastavit v rozmezí 1:8 až 8:1 po 1/2 stupně. V podřízeném režimu (slave) zde máme také stejné možnosti nastavení jako u Canonu. Oba režimy jsem testoval společně s blesky Canon 580 EX II a Canon 430 EX a těly 40D a 7D a nezaznamenal jsem problémy s kompatibilitou a odpalování i řízení výkonu fungovalo jak má. Oproti bleskům Canon má Nissin nevýhodu, že s jeho nastavením neumí zacházet těla a nenabízejí tedy menu pokročilejších funkcí jako je bezdrátové řízení apod., tyto lze nastavit tedy jedině na blesku.

Optická synchronizace

Při focení s více blesky je často šikovné použití optické synchronizace (servo spouště) a tuto funkci nabízí Nissin Di866 v “základní výbavě”. Tím má jasně navrch nad originálními systémovými blesky, které v případě Canonu tuto možnost nenabízejí. Zabudovaná servospoušť však není ledajaká odbytá funkce navíc. Nabízí dva režimy, první pro spouštění jednoduchým zábleskem a druhý s ignorováním předblesku, který se používá u všech moderních TTL zábleskových technologií.

Praktické použitelnosti této funkce nemám co vytknout. Při testování ve všemožných světelných podmínkách mě synchronizace nezklamala a fungovala např. i ze vzdálenosti několika metrů s čidlem přímo osvíceným sluncem. Blesk vynechal jen výjimečně a obvykle z pochopitelných důvodů. Od optické synchronizace ovšem nelze očekávat 100% spolehlivost tak, jako u pokročilých radiových systémů nebo kabelu.

Pomocný miniblesk

Nissin Di866 má jednu bonusovou funkci, která je okamžitě vidět i zvenku. Tou je přídavný miniblesk pro výplňové světlo. Jde o malý blesk umístěný na přední straně Nissinu Di866, který slouží pro přidání přímého světla do scény v případech, že je hlavice blesku otočená jinam a poskytuje nepřímé osvětlení scény odrazem např. od stropu. V těchto situacích se snadno stane, že místa na neosvícené straně objektu jsou příliš tmavá a zakrytá tmou. Bohužel nemohu pochválit implementaci této funkce. Prvním problémem je, že síla tohoto přídavného blesku je vždy nastavená pevně a není regulována systémem E-TTL. Kdo nemá regulaci blesku v oku, tak tedy musí udělat několik pokusných snímků, než nastaví správnou úroveň výplňového osvětlení. To je sice nepohodlné, ale dalo by se to přežít, hlavní potíž je však v tom, že toto nastavení je platné jen pro danou vzdálenost od fotografovaného objektu a jakmile se k němu jen trochu přiblížíte, tak už to nebude ono. Zkrátka tato funkce je použitelná jen v případě statických/studových scén a pro reportáže, svatby apod. je téměř na nic.

Nabíjení a výkon

Regulace výkonu je sice jemná (po 1/3 EV) ale při porovnání s Canonem 580 EX II jeho úrovně neodpovídají. Jinými slovy blesky mají sice skoro stejný výkon, což potvrzuje podobná intenzita světla při nastaveném výkonu 1/1, ale při nižších výkonech jejich úrovně neodpovídají, např. u šestnáctinového výkonu svítí Nissin výrazně více než Canon. Tento fakt vnímám jako velký problém u sestav kombinujících blesky Nissin s jinými značkami, protože se zde nedá snadno udržet stabilní poměr jednotlivých světel např. při změně clony a citlivosti fotoaparátu.

Nissin se oproti Canonu 580 EX II o něco pomaleji nabíjel. Na plný výkon mu to trvalo 2,9 s oproti 2,4 s u Canonu, přičemž byly použity plně nabité osvědčené akumulátory Sanyo Eneloop.

Shrnutí

Blesk Nissin mnoho slibuje, ale ne všechno nabízí v takové kvalitě, jak bych si představoval. Je vidět, že za ním nestojí dlouhá léta evoluce tak, jako např. u firem Canon a Metz, ale stejně tak, jako je vidět u jiných minoritních a nových výrobců se snaží nabídnout maximum a přichází s několika dobrými inovacemi. Nevýhody blesku se týkají převážně intenzivního profesionálního použití, pro které je dle webu výrobce určen. Pro amatérského fotografa - nadšence, který si chce s bleskem hlavně pohrát a experimentovat je za tu cenu Nissin Di866 dobrou volbou.

Práce s teplem

Běžným jevem u zdrojů světla je jejich zahřívání dané malou účinností, klasické tepelné zdroje světla prostě vždy vyrobí mnohem více tepla než světla a nejinak tomu je i u blesků. Malé a lehké blesky určené primárně pro montáž na tělo fotoaparátu nepočítají s velkým tepelným zatížením tak, jako studiové blesky, které mají obvykle vlastní aktivní chlazení s ventilátorem. Ani u Canonu 580 EX nelze rychle za sebou vyfotit několik desítek fotek na plný výkon aniž by se přehřál, ale z vlastní zkušenosti musím uznat, že vydrží opravdu hodně a přehřívání mě nikdy neomezilo ani na svatbách, kde je blesk zatížen snad nejvíc. Neschopnost Nissinu Di866 zbavovat se přebytečného tepla a citlivost jeho elektroniky na něj se při testování mnohokrát připomněla. Pokud se blesk přehřeje klasicky z důvodu příliš častého a výkonného blýskání, tak se na displeji zobrazí varovná zpráva, která zmizí hned jak blesk trochu zchladne, pak ovšem stačí jen několik dalších fotek a blesk je opět přehřátý. Výjimkou ovšem nebylo ani to, že se nejspíš v důsledku přehřátí blesk dostal do stavu, kdy v bezdrátovém režimu přestal reagovat na řídící signály aniž by o přehřátí informoval na displeji.

 

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.