Nová fotografická tiskárna Canon PIXMA PRO-1

Nová fotografická tiskárna Canon PIXMA PRO-1

Vydáno: 24. 10. 2011
Autor: martinkamin

PIXMA PRO-1Canon uvedl na trh zcela novou fotografickou tiskárnu PIXMA PRO-1, která navazuje, ale spíše rozšiřuje A3 pigmenové tiskárny PIXMA 9XXX. Pro-1 se pyšní: 12 inkousty, z toho je 5 černých, rychlosti vytištění A3 za 3 minuty a speciální 12 "barva" je optimizér barevného lomu - je určený k zalití kapiček inkoustu vrstvou, která zabraňuje nerovnoměrnému lomu dopadajícího světla. Canon na tiskové konferenci ujišťoval, že se jedná o tiskárnu pro profesionální fotografy. Její výbava - 12 inkoustů a cena 22 tisíc s DPH tomu jasně odpovídá.

Nová tiskárna Canon PIXMA PRO-1 navazuje na předchozí modely fotografických tiskáren A3, tedy typy Canon Pixma Pro9500 Mark II a Canon Pixma Pro9000 Mark II. Je pro srovnání uvádíme malou srovnávací tabulku:

Název Canon PIXMA PRO-1 Canon Pixma Pro9500 Mark II Canon Pixma Pro9000 Mark II
inkoustů 12 (12. inkoust je Chroma Optimizer) 10 8
rozlišení 4800x2400 dpi 4800 x 2400 dpi 4800 x 2400 dpi
šířka média 14 palců 13 palců 13 palců
inkoust pigmentový pigmentový -
připojení k Ethernetu ano ne ne
Rychlost 2 min 55 sekund 7 minut 55 sekund  7 minut 55 sekund

Takzvaný Chroma Optimizer je jen 12. cartridge se speciální látkou, která se použije na finišování tisku. JAsně to ilustruje obrázek, na kterém je partné, jak se odráží světlo od nanesených kapek bez Chroma Optimizeru a s Chroma Optimizerem. Podle Canonu tato technologie zajistí jednotnější lesk plochy tisku a větší sytost černé barvy. Vytisknout černou není vůbec jednoduché.

chroma optimizer

Pigmentové inkousty, které Canon začíná používat kromě svých velkých produkčních ploterů Canon s názvem LUCIA se nyní nově objevují ve fotografických tiskárnách střední třídy. U této tiskárny je zajímavé také to, že není použit zásobník se zelenou barvou a je nahrazen další světlou šedou a zmíněným dvanáctým Chroma Optimizeem. Zásobníky inkoustu jsou 2,5x objemnější ve srovnání s nejbližším modelem PIXMA. Zásobníky jsou umístěny zepředu a k hlavě se inkoust dopravuje hadičkami. Je to velká změna, protože hlava tak není svázaná s inkousty a jejich hmotností, které se mění v průběhu práce.

PIXMA PRO-1 PIXMA PRO-1

Správa barev  - nustnost

Určitě nejvíce se fotografové mají zajímat o color management, to je totiž alfa a omega správného tisku. PIXMA PRO-1 má software (plugin) Easy-PhotoPrint Pro pro snadnější nastavení tiskárny a správy barev. Podstatné je, že podporuje kompletně celý balíček Adobe produktů (takže i Photoshop a LightRoom) a také firemní RAW konvertor Canon Digital Photo Professional. Samozřejností je podpora ICC profilů papírů a pochopitelně papírů nejen Canonu, ale i třetích stran - každý výrobce papíru by vám měl dodat ICC profil, do kterého pak tisknete.

A pokud přeci jen profil nemáte, Colour Management Tool Pro (lze stáhnout odtud) dovoluje sondám jako je Colour Munki Photo a Colour Munki Design vytvořit vlastní profil pro konkrétní papír, případně pro existující papír.

Zajímavá je také funkce Ambient Light Correction. Vypadá opravdu logicky, ono totiž vytisknout je jedna věc a druhá věc je, pod jakým světlem (jakou má barevnou teplotu chromatičnosti) se obraz bude vystavovat, takže pokud máte produkci pro kanceláře s osvětlením zářivkami, můžete pomocí Ambient Light Correction korigovat tisk podle potřeby. Uvidíme podle testů.

Nová tiskárna Canon PIXMA Pro-1 představuje dobrý předstupeň pro větší tisky na větší formáty. Budeme se snažit ji pro vás otestovat v dalších příspěvcích. Sledujte Canonklub.cz!

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.