I přes špatný kurz dolaru se stále vyplatí fotovýbava z USA

I přes špatný kurz dolaru se stále vyplatí fotovýbava z USA

Vydáno: 22. 10. 2015
Autor: martinkamin

SONY Alpha 7sPředstavte si, že dolar kdysi stával 14,5 nebo 15,5 Kč. To byla doba, kdy jste si mohli například objektiv 80-200 f/2.8 koupit za 35 tisíc korun. Stačilo na příležitostné cestě po USA zajít do libovolného obchodu, koupit, rozbalit a uložit mezi oblečení na cestu zpátky. To se některým vpylatilo tak i kvůli technice letět. Nebyla síla, která by vám chtěla vyměřit DPH nebo clo, protože jste s objektivem letěli už tam, že ano? Teď se situace opakuje, ale není to kurzem koruny.

Kurz koruny v roce 2008 atakoval hranici 14,5. To byly časy.

Kurz koruny a dolaru v roce 2008

Kurz koruny už ale dááávno není, co býval. Dnes si dolary nakoupíte nejlevněji snad jen u překupníků na Kaprovce, ale i tak se dostanete na (dnes) drsných 24,2 za dolar.

Kdo sledujete velké zahraniční obchody, hlavně ty americké, jako je B&H nebo Adomana, jistě tam najdete zboží stejné jako u nás, výběr je velice podobný, konkurence silná. A díky velice špatnému kurzu koruny k dolaru se ani ceny moc neliší.

V čem se ale americký od toho našeho malého rybníčku liší?

Nabídka zboží v akci je větší v USA

A tak se běžně stává, že stejný kus železa, zejména výběhové modely, seženete v USA mnohem, mnohem levněji než u nás.

Tak například filmový systémový fotoaparát SONY A7S, který dnes nejlevněji seženete u nás za cca 52 884 korun (bez DPH) seženete teď aktuálně na eBay za 1650 dolarů, při přepočtu 39930 korun to je rozdíl panečku 13 tisíc korun.

Pro příklad se podívejte na tento link (později už nemusí fungovat, článek byl tvořen 22.10.2015)

SONY A7S levnější než v Česku

Je nutno také připomenout, že to platí pro nákup v USA, pokud zboží vyvezete a nelze jej zaslat na adresu mimo USA. To ale lze v dnešní době přes známé snadno zařídit.

Za ušeřené peníze si tak můžete pořídit pro SONY A7S například další objektiv, nebo alespoň přispět na lepší světelnější sklo... A že jsou ty ZEISS drahé, co?

A jen tak mimochodem, dát za fullframe s ISO 400 000 a spoustou video režimů "jen" 40 tisíc, to je dobrý pokrok. A to si spočítejte, kdyby byl dolar za 18 korun. Ne nebo raději to nepočítejte.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.