1968 Magnum ve světě, kniha, co vám nesmí chybět

1968 Magnum ve světě, kniha, co vám nesmí chybět

Vydáno: 22. 10. 2012
Autor: martinkamin

1968 Magnum ve fotografiiMalým titulkem, ale velkými fotografiemi se pyšní obsáhlá publikace 1968 Magnum ve světě vydaná díky agentuře Magnum. Obsahuje 268 stran plných zpravodajských a dokumentářních fotografií z přelomového roku 1968. Málokdy napíšu, že nějakou fotografickou knihu stojící skoro tisíc korun, stojí za to mít v knihovně. Ke knize 1968 Magnum ve světě nemůžu napsat nic jiného. Prostě ji běrte všemi deseti. Je to výběr toho nejlepšího z agenturních fotografií roku 1968 a je to výběr nejlepších fotografů zpravodajců.

Kniha je větší než A4, ale její fotografie si to zaslouží. Seznam publikovaných fotografů nese 33 jmen, mimojiné - zcela oprávněně a pochopitelně - jméno Josefa Koudelky, ale také Henri Cartier-Bressona, Elliotta Erwitta nebo válečného Dona McCullina. Fotografie se často objevují na celé dvoustraně a jsou všechny černobílé, přitom poselství roku 1968 bylo nad míru barevné, pestré, bohužel i v té tragické době - válka ve Vietnamu a demonstrace v USA, Německu, Francii, vražda Martina Luthera Kinga a demostrace vstudentské demonstrace, tanky v Praze, zvolení Nixona, vřažda Roberta Kennedyho a pohřeb Palacha.

(c) Josef Koudelka, Magnum photos(c) Philip Jones-Griffiths, Magnum Photos(c) Dennis Stock, Magnum Photos

Kromě samotných fotografií s místěm a datem jejich vzniku, jménem autora, najdete v knize také citace z tehdejšího tisku. K fotografiím jsou vybrány opravdu trefně, a jistě je to poučné čtení, jak novináři L’ Humanité komentovali násilné obsazení naši republiky, nebo reakce amerického tisku na válku ve Vietnamu.

Kniha je opatřena texty Erica Habsbawma a Marca Weitzmanna se sumáři událostí roku 1968. Na knize, kterou jsem si vypůjčil v knihovně, je cena 1500, ale dnes ji koupíte na internetu za nějakých 800 korun, byla by škoda ji nemít, minimálně jako obrazovou učebnici reportážní fotografi. The Prague Tribune, rok vydání: 1998

(c) Raymond Depardon, Magnum Photos(c) henricartier-bresson, magnum photo(c) bruno barbey magnum photos

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.