Sigma vám vymění bajonet objektivu, když budete měnit značku fotoaparátu

Sigma vám vymění bajonet objektivu, když budete měnit značku fotoaparátu

Vydáno: 11. 8. 2013
Autor: martinkamin

Sigma 35 mm 1.8Každý fotograf snad během svého života vymění značku. No, já už třikrát, a pak už jsem rezignoval a prostě si všechno nechával a neprodával. Každý fotograf také ví, že tím ztrácí hodně peněz, protože sestavu - a tu digitální obzvláště - nikdy neprodá za více než polovinu ceny.

Sigma nabídla fotografům, že jejich objektivy bude za poplatek 80-250 dolarů předělávat na jiný bajonet. Nemusíte tak při změně značky nutně všechno prodávat.

Ve výsledku by to mělo vypadat takto:

  • fotograf fotí například Canonem, používá tělo EOS 50D a sadu objektivů od Canonu a Sigmy,
  • rozhodne se změnit značku, třeba na hodně povedenou DSLR Nikon D7100 (naše recenze na NikonClubu.cz), objektivy ale nechce "zahodit", protože je má vyzkoušené a bez vad
  • Sigma 35mm F1.4 DG HSM | Aobjektivy Canon tedy musí prodat
  • objektivy Sigma pošle do servisního střediska a nechá u nich vyměnit "vnitřnosti", tedy bajonet a související elektroniku. Motorky a optika podle mého názoru zůstane nedotčená, protože mechanické konstrukce objektivů pro Canon a Nikon u Sigmy jsou stejné
  • následně může používat stejné Sigma objektivy na Nikonu a dokoupit si další, o které přišel prodejem Canonu

Jediný háček zatím spočívá v tom, že Sigma umožňuje konverzi pouze těch objektivů, které na trh dodává pod kampaní Global Vision - tedy vlastně jen novinek:

Sigma objektivy

a také malé formáty, například 3/4 (Micro Four Thirds) a SONY bajonet E-Mount, zahrnuje to objektivy

  • 19 mm F2.8 DN | A
  • 30 mm F2.8 DN | A
  • 60mm F2.8 DN | A

Začátek slibný. Můžeme mít ale spoustu otázek. Jaké výhody mají například fotografové zařazení do NPS (Nikon Professional Services), například z hlediska termínů a doby nutné pro servisní změnu bajonetu?

A to nejdůležitější na závěr. Služba stojí mezi 80 a 250 dolary + náklady na dopravu (v závislosti na ohnisku = váze objektivu). Servisní výměny bajonetu bude dělat pouze továrna v Japonsku v Aizu.

A jeden příklad přímo ze stránek Sigmy.

120-300mm F2.8 DG OS HSM | S"Máte nový objektiv 35 mm F1.4 DG HSM | Art , jeho cena je 899 dolarů (to je samozřejmě výrobcem doporučená koncová cena). Dotazem na prodejce použitých objektivů ve stavu "jako nový" zjistíte, že stejný model by v bazaru stál mezi 445 až 489 dolary. Využitím služby Mount Conversion Service můžete při přechodu na jinou značku svůj nový stávající objektiv poslat do Japonska na výměnu bajonetu za 120 dolarů, takže ušetříte ztrátový prodej a nákup neznámého objektivu..."

Napadl mě - a je bezesporu zajímavý - další model. Například fotografové s fotoaparáty SONY mají docela chudý výběr objektivů v bazarech, svítá jim tedy šance, že budou moci za několik let sehnat bazarové objektivy pro Canon nebo Nikon a nechat si u nich za levno prohodit bajonet (pokud je bude mít Sigma v prodeji).

Služba je platná od 1. srpna 2013 je součásní zcela nové reinkarnace Sigmy, protože jejich prodeje u nás několik let stagnovaly. Objevil se nový design objektivů s hezkou hladkou povrchovou úpravou a také nové modely, například dříve představený model 18-35 DC HSM (DC - pro APS-C čip, HSM - ultrasonic motorek AF). Tisková zpráva vydaná k 1. 8. potěšila určitě hodně fotografů na světě, zjeména v USA a Asii, ale jak to bude probíhat u nás? Poslal jsem dotazy do místního zastoupení Sigmy. Počkám na odpovědi.

Pooslední důležitá zpráva, záruka Sigma: V tiskové zprávě se objevila také jiná zajímavá informace, a to, že, všechny produkty Sigma, fotoaparáty, objektivy, blesky nakoupené po 1. červenci 2013 získávají 4letou záruku. Abych si to ověřil, podíval jsem se na stránky našich dodavatelů. Zjistil jsem, že záruka 4 roky je skutečně doplněna u velké části, ale ne u všech, takže pozor!

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.